Poslanci danes o preimenovanju primorskega praznika

Poslanci bodo danes odločali o predlogu za preimenovanje dneva “vrnitve” Primorske k matični domovini v dan “priključitve” Primorske k matičnih domovini. Za to spremembo si je še v prejšnjem mandatu prizadeval poslanec SD Matjaž Nemec. Vlada je predlog podprla, premier Marjan Šarec pa je včeraj priznal, da v preimenovanju ne vidi dodane vrednosti.

Premier Marjan Šarec (stoji) je v odgovoru na poslansko vprašanje 
Zmaga Jelinčiča priznal, da ne vidi potrebe za preimenovanje 
praznika.    Foto: STA
Premier Marjan Šarec (stoji) je v odgovoru na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča priznal, da ne vidi potrebe za preimenovanje praznika.  Foto: STA

LJUBLJANA > “Ne vidim nobene potrebe po tem, da se praznik v tem predvolilnem času preimenuje. Dobil sem tudi veliko pisem Primorcev, ki temu nasprotujejo, dobil sem nekaj pisem, ki so za to, ampak ne vidim bistvene spremembe,” je včeraj povedal premier Marjan Šarec. Če bo DZ danes podprl preimenovanje, bo to spoštoval.

Šarec: nehajmo se ukvarjati z imeni praznikov

Predlog za spremembo imena so v proceduro vložili poslanci, s prvopodpisanim Matjažem Nemcem (SD). Vlada, ki se mora v takšnih primerih izreči o predlogu, je preimenovanje podprla. V utemeljitvi piše, da je to storila “upoštevaje dejstvo, da mora ureditev praznikov ustrezati dejanskemu odnosu državljanov do določenih datumov.”

Matjaž Nemec

poslanec SD

“Želel bi si, da bi po 14 letih ta praznik, ki je bil med Primorci tako dobro sprejet, dobil tudi primorski nadih in bi ga s preimenovanjem Primorci čutili takšnega, kot ga poimenujemo sami.”

Premier Šarec pa je včeraj povedal, kaj si misli o tem: “Moje osebno mnenje je, da se nehajmo ukvarjati z imeni praznikov, ampak dajmo vedeti, kaj prazniki obeležujejo, in dajmo najprej izobešati slovensko zastavo ob teh praznikih, tudi če niso dela prosti dnevi.” Če bi moral sam izbrati najustreznejše ime za primorski praznik, bi ga poimenoval “združitev primorskega naroda z matičnim narodom”.

Jelinčič o anšlusu

Pod Nemčev predlog za preimenovanje praznika se je podpisalo 38 poslancev koalicije in Levice. S predlogom želijo podpisniki prazniku dati ime, ki naj bi bilo Primorcem bližje in je utemeljeno tudi v zgodovinskih virih. Vse to je Nemec utemeljeval že v prejšnjem mandatu. Takrat se je pod predlog sprememb zakona podpisalo 63 poslancev, vendar zaradi padca vlade državni zbor ni utegnil glasovati o preimenovanju.

Razplet današnjega glasovanja je veliko bolj negotov, kot bi bil pred letom dni. Sestava državnega zbora je danes drugačna, nekaj dvomov v preimenovanje pa je vnesel tudi Zmago Jelinčič (SNS), ki trdi, da bi bilo ime “priključitev” v nasprotju z mednarodnimi pogodbami. “Sprememba imena vrnitev v priključitev pomeni, da smo naredili anšlus, da smo si priključili del Italije in Italijani lahko to zahtevajo nazaj,” pravi Jelinčič.

Nemec: predlog je strokovno utemeljen in pravno čist

Matjaž Nemec na te trditve odgovarja, da so brez osnove, sam pa da je na državno raven prenesel strokovno utemeljena mnenja zgodovinarjev in pričakovanja Primorcev. “Opravili smo temeljite razprave z najbolj relevantnimi zgodovinarji, ki se ukvarjajo s slovensko-italijanskimi odnosi in preučili pravni vidik. Tako vladna pravna služba kot pravna služba DZ ocenjujeta, da na noben način ne posegamo v pariško mirovno pogodbo, kot trdi Jelinčič. To stališče, ki ga zagovarja on, je moč razumeti v duhu evropskih volitev. On je edini, ki zagovarja tako radikalno stališče,” pravi Nemec, tudi sam kandidat za evropskega poslanca. “Želel bi si, da bi po 14 letih ta praznik, ki je bil med Primorci tako dobro sprejet, dobil tudi primorski nadih in bi ga s preimenovanjem Primorci čutili takšnega, kot ga poimenujemo sami,” pravi pred današnjim glasovanjem.

Praznik vrnitve Primorske je uzakonila Janševa vlada leta 2005. Danijel Krivec, vodja poslancev SDS in tudi sam Primorec, o predlogu za preimenovanje pravi: “Zame je to nesprejemljivo in tudi za večino ljudi, s katerimi se srečujem v svojem okolju. Verjetno se bomo ponovno postavili v čudno luč, kajti govorimo o priključevanju, v resnici pa gre za vračilo oziroma za vrnitev nekega ozemlja, kjer smo že prej živeli. S tega vidika je stvar povsem predvolilna.”


Najbolj brano