Ponovno omejeno gibanje med regijami

Vlada je na današnji dopisni seji v skladu z napovedmi sprejela odloke, ki določajo, kateri ukrepi za omejevanje epidemije covida-19 bodo veljali prihodnji teden. Epidemija se podaljšuje, in sicer od 17. aprila še za 30 dni. Med regijami pa bo prehod možen z negativnim testom PCR, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, prav tako bodo lahko regije prehajali tisti, ki so bili cepljeni ali so covid-19 že preboleli v določenem obdobju pred opravljeno potjo. Prav tako bo možno regije, kot doslej, prehajati za odhod na delo, za nujna vzdrževalna dela ali pomoč osebi, ki jo potrebuje, izjema velja tudi za vzdrževalna dela in sezonska opravila, za tranzit čez regijo in za nujno vzdrževanje groba.

Odprtje gostinskih teras je predvideno v oranžni fazi. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Odprtje gostinskih teras je predvideno v oranžni fazi. Foto: Tomaž Primožic/FPA

LJUBLJANA > Še vedno bo prepovedano zbiranje ljudi. Prepovedane ostajajo vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Minister, pristojen za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pa lahko dovoli sklenitev zakonskih in partnerskih zvez.

Vlada je v danes sprejetem v odloku o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covida-19 določila, da so za vstop v državo poleg testov PCR in potrdil o preboleli bolezni, opravljenih oz. izdanih v državah članicah EU oz. schengenskega območja, veljavni tudi testi oz. potrdila iz ZDA in Velike Britanije. Vlada je v odloku, sprejetem na današnji dopisni seji, med izjeme za vstop v državo brez napotitve v karanteno in brez negativnega rezultata testa PCR dodala akreditirane novinarje na službeni poti v tujini in osebe, ki vstopajo iz nujnih razlogov, vezanih na odpravo neposredne nevarnosti za zdravje, življenje, premoženje ali nastanek materialne škode, in se vračajo čez mejo v roku 12 ur po prehodu meje. Prav tako je med izjeme za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in s predložitvijo sedemdnevnega negativnega rezultata testa PCR ali hitrega testa namesto dnevnih delovnih migrantov dodala delovne migrante in osebe, ki so napotene na čezmejno opravljanje storitev, pod pogojem, da se v Slovenijo vrnejo najkasneje v petih dneh po prehodu meje.

Maska med športom ni potrebna, če je dovoljšnja razdalja

Nošenje mask bo še vedno obvezno v zaprtih prostorih, od sobote na prostem pa le takrat, ko ne bo mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Prav tako maske ne bo treba nositi osebam, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre, piše v odloku o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Medtem odlok o ukrepih na področju športa določa, da bo dovoljena samostojna ali strokovno vodena individualna športnorekreativna dejavnost ter brezkontaktna športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Pri izvajanju športne vadbe v skupinah bo potrebno neprekinjeno vzdrževanje vsaj dveh metrov medosebne razdalje. Takšna vadba bo dovoljena na zunanjih površinah oziroma na prostem in v zaprtih prostorih.

Omejeno število oseb pri verskih obredih

Število oseb pri verskih obredih je omejeno na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov oz. več udeležencev, če gre za osebe iz istega gospodinjstva. Če je objekt manjši od 30 kvadratnih metrov, je dovoljena udeležba ene osebe oz. več udeležencev, če so iz istega gospodinjstva. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Verski obredi so po vladnem odloku dovoljeni, če je mogoče zagotoviti minimalen možen stik med udeleženci, redno prezračevanje oz. ventilacijo objektov, razkuževanje rok in nošenje zaščitnih mask. Petje bo še naprej prepovedano.

Še vedno bo veljala začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev neposredno končnim uporabnikom. Prepoved delovanja pa ne bo veljala za knjižnice, muzeje in galerije ter storitve ponujanja dostopa in ogleda kulturne dediščine brez organiziranega vodenja na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino. Pri vseh izjemah je treba upoštevati predpisane varnostne ukrepe in omejitve.

Še vedno ostaja v veljavi tudi obveznost nameščenih razpršilnikov za razkužila v večstanovanjskih stavbah.


Najbolj brano