Policija išče nove sodelavce

Policija išče sodelavce za različna delovna mesta, kot so računalniški programerji, elektroinženirji, ekonomisti, pravniki, kemiki, veterinarski tehniki, glasbeniki, kuharji, čistilke ... pa tudi večje število kandidatov za policiste, ki se bodo izobraževali po dveletnem višješolskem študijskem programu policiste za delo na policijskih postajah in policiste za varovanje schengenske meje.

 Foto: STA
Foto: STA

SLOVENIJA > Kandidati za policiste morajo imeti najmanj srednjo tehniško ali drugo strokovno izobrazbo ali srednjo splošno izobrazbo (5. stopnja). Ne smejo biti pravnomočno obsojeni zardi naklepnega kaznivega dejanja, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, ali zaradi drugega kaznivega dejanja na nepogojno zaporno kazen v trajanju več kot tri mesece. Prav tako ne more kandidirati tisti, proti kateremu je vložena pravnomočna obtožnica zaradi naklepnega kaznivega dejanja, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti.

Kandidat mora imeti slovensko državljanstvo s stalnim prebivališčem v EU in ne sme imeti dvojnega državljanstva ter biti član politične stranke. Kandidat pisno privoli v varnostno preverjanje, ki je del izbirnega postopka. Kandidat za policista nadzornika državne meje mora imeti vozniško dovoljenje B-kategorije oziroma ga mora pridobiti v osmih mesecih od sklenitve delovnega razmerja.

Pomoč ljudem v nesreči, skrb za spoštovanje zakonov ter zagotavljanje varnosti v družbi zahtevajo odprtega, komunikativnega in odločnega človeka z občutkom za pravičnost, poudarjajo v Policiji.

Kandidate, ki izpolnjujejo pogoje, uvrstijo v izbirni postopek, sledi preizkus telesnih zmogljivosti, psihološki in zdravniški pregled, razgovor z izbirno komisijo in varnostno preverjanje.

Na podlagi doseženih rezultatov sprejmejo odločitev, katerim kandidatom bodo ponudili zaposlitev. Z izbranimi kandidati policija najprej sklene delovno razmerje za določen čas. Med izobraževanjem oziroma usposabljanjem imajo zagotovljeno brezplačno prehrano in bivanje ter prejemajo pripravniško plačo. S tistimi, ki šolanje uspešno končajo, Policija predvidoma sklene pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.

Pri preizkusu telesnih zmogljivosti se preverjajo motorične sposobnosti kandidatov. Kandidati morajo biti zdravi in dobro telesno pripravljeni ter vzdržljivi za fizične napore. Imeti morajo primerne intelektualne sposobnosti, biti čustveno stabilen in ustrezno motivirani.

Delo v policiji obsega tudi terensko delo, delo ponoči, ob nedeljah in praznikih, v lepem pa tudi deževnem vremenu, zahteva pa tudi večje psihične in fizične obremenitve. Vendar je pri tem policist del velikega kolektiva in se lahko zanese na sodelavce, poudarjajo v Policiji. Prav tako je pomembno, da zahvale ljudi, ki jim je policist pomagal, dajejo smisel njegovemu delu.

Poklic policista bodo prek zooma (https://zoom.us/j/96075421568?pwd=aXBMeno4YlZEYkc2SVVLUnJwWTlpQT09) predstavili v četrtek ob 17. uri. Meeting ID je 960 7542 1568, passcode: Kf8ZFD. Na javni predstavitvi bosta obiskovalcem v živo na voljo vodja policijskega okoliša na PP Koper, Adis Mahić, in dolgoletni kriminalist na koprski policijski upravi, Andrej Rupnik.


Najbolj brano