Poklukar: Epidemija je globoko zaznamovala vsa področja življenja

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob današnjem svetovnem dnevu zdravja, ki v ospredje postavlja neenakosti v zdravju, izpostavil, da je epidemija covida-19 globoko zaznamovala vsa področja življenja. Napovedal je krepitev primarne zdravstvene ravni, ki bo naslovila vse potrebe ljudi, tudi najranljivejših skupin.

Minister Janez Poklukar Foto: Sta
Minister Janez Poklukar Foto: Sta

LJUBLJANA > Svetovna zdravstvena organizacija ob dnevu zdravja, ki letos poteka pod geslom Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet poziva k spremljanju neenakosti v zdravju in kliče k prizadevanjem za univerzalen dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev, prilagojenih potrebam in vrednotam v skupnosti, je na današnji novinarski konferenci izpostavil Janez Poklukar.

Po njegovih besedah je poudarek na doseganju najvišje ravni zdravja, ki je temeljna pravica vsakega človeka ne glede na raso, vero, politično prepričanje, ekonomsko ali socialno stanje.

Kot je spomnili, v Sloveniji neenakosti v zdravju spremljajo od leta 2011. “Zdravje celotne populacije se je v zadnjem desetletju do epidemije covida-19 pomembno izboljšalo, pri čemer se Slovenija uvršča ob bok razvitih držav tako na področju dosežkov kot tudi izzivov. To je eden izmed pomembnih dosežkov našega zdravstva, na katerega smo lahko posebej ponosni,” je ocenil.

Vseh razsežnosti epidemija covida-19 še ne poznamo

Žal pa, kot je dejal minister, tudi v Sloveniji opažamo, da se je zdravje skupin prebivalstva z višjim socialno-ekonomskim položajem izboljševalo hitreje. To po njegovih besedah pomeni, da posamezniki iz različnih socialno-ekonomskih skupin svoj zdravstveni potencial dosegajo v različni meri.

Dejavniki, kot so izobrazba, zaposlenost, dohodek, socialna varnost in socialna omrežja, vplivajo na življenjski slog, dejavnike tveganja, uporabo zdravstvenih in drugih storitev ter posledično na obolevnost, umrljivost in pričakovano trajanje življenja, je naštel.

“Novi koronavirus nas je opomnil, da bolezen ne izbira po spolu, rasi ali verskemu prepričanju, prav tako se ne ozira na socialni ali družbeni status. Ni mu tudi mar za neenakosti med nami,” je dejal minister.

Vseh razsežnosti epidemija covida-19 še ne poznamo, a bo po ministrovih besedah nedvomno bolj negativno vplivala na tiste skupine prebivalstva, ki so bile že prej ranljive in bolj izpostavljene bolezni. Tudi temu bomo pri izhodni strategiji po epidemiji morali posvetiti posebno pozornost, je izpostavil.

Poklukar: V Sloveniji imajo dostopno in kakovostno zdravstveno oskrbo

Po njegovi oceni imamo v Sloveniji dostopno in kakovostno zdravstveno oskrbo. “Kot minister bom storil vse, da jo ohranimo in še izboljšamo,” je poudaril.

V času pandemije so po njegovih besedah vsi bolniki dobili potrebno oskrbo, zdravstvo pa se je odlično izkazalo v krizni situaciji. Po pandemiji nas čakajo novi izzivi, predvsem na področju duševnega zdravja in kroničnih bolezni, vključno z rakom.

“Z okrepljenim zdravstvenim varstvom na primarni ravni bomo zagotovili celovito zdravstveno oskrbo, ki bo odgovarjala potrebam ljudi, tudi najranljivejših. Vse dobre prakse na področju preventivnih dejavnosti, ki vključujejo najbolj ranljive skupine, bodo po epidemiji spet polno zaživele,” je prepričan.

Naj nas tudi letošnji slogan poveže v skupnem boju proti novemu koronavirusu in nas opomni, kako pomembna je solidarnost in sočutje do sočloveka, je še dejal.

Zahvalil se je vsem zdravstvenim delavcem in sodelavcem, ki so po njegovih besedah v preteklem letu dokazali, da med nami ni neenakosti. Zahvalil se je tudi državljanom, ki so s spoštovanjem ukrepov pomagali, da so bolnišnice zmogle obravnavati vse, ki so potrebovali zdravljenje.


Najbolj brano