Podpora še petim ministrskim kandidatom

Vsa peterica mnistrskih kandidatov, ki se je predstavila včeraj, je dobila podporo pristojnih parlamentarnih odborov. Andrej Bertoncelj in Zdravko Počivalšek celo brez glasu proti. Zaslišanje tako čaka samo še Rudija Medveda, ki je v Šarčevo vladno ekipo vstopil po umiku kandidature Tugomirja Kodelje za ministra za javno upravo.

Andrej Bertoncelj je dobil tudi zaupanje opozicijskih članov 
odbora za finance. Foto: Nebojsa Tejic/STA
Andrej Bertoncelj je dobil tudi zaupanje opozicijskih članov odbora za finance. Foto: Nebojsa Tejic/STA

LJUBLJANA > Iz LMŠ so včeraj sporočili, da bo predsednik vlade Marjan Šarec danes predlagal novega kandidata za vodenje ministrstva za javno upravo. Rudi Medved je nekdanji novinar in urednik, med drugim je delal na RTV Slovenija in na Pop TV. Od leta 2012 je bil direktor občinske uprave Občine Zagorje ob Savi, na letošnjih parlamentarnih volitvah pa je bil izvoljen v DZ na listi LMŠ. V treh dneh se bo moral predstaviti pred pristojnim parlamentarnim delovnim telesom. Šarec se je namreč v sredo odločil, da bo namesto Koprčana Tugomirja Kodelje, ki je sicer dan prej prestal zaslišanje pred matičnim odborom, predlagal drugega kandidata.

Bertonclju ni nihče nasprotoval

Včeraj pa je pristojni odbor DZ za finance predstavitev kandidata Andreja Bertonclja za ministra za finance ocenil kot ustrezno. Zanj je glasovalo deset članov odbora, proti ni glasoval nihče, kar je odlična popotnica za enega ključnih ministrov v novi vladi.

Bertoncelj je med prioritetnimi nalogami izpostavil nadaljevanje javnofinančne konsolidacije, celovito davčno prestrukturiranje, stabilno delujoč finančni sistem in prenovo strategije upravljanja naložb države.

“Slovenija mora ostati ekonomsko uspešna in socialna država,” je kot svoje vodilo izpostavil Bertoncelj. V prihodnjih proračunih bo ključni dejavnik uspeha povečevanje prihodkovne strani. Ob tem je za proračun za leto 2019 opozoril, da se bodo sprostili varčevalni ukrepi na področju plač v javnem sektorju, na plačnih postavkah pa manjka približno 100 milijonov evrov. Ocenil je, da črpanje evropskih sredstev poteka prepočasi in da učinki večjih transferjev na področju sociale letno dosegajo 100 milijonov evrov. Priprava sprememb proračuna za prihodnje leto bo njegova prva prioritetna naloga.

Pri Erjavcu 8:6

Dosedanja obrambna ministrica Andreja Katič (SD), ki se seli na pravosodno ministrstvo, je včeraj s svojim nastopom prepričala odbor za pravosodje. Imenovanje je podprlo sedem članov, štirje so bili proti. Katičeva je med prioritetami navedla krepitev zaupanja v učinkovitost in neodvisno delovanje sodstva in pa razpravo o uvedbi triletnega preizkusnega mandata sodnikov. Pravosodni minister po njenih besedah ne more vplivati na vodenje posameznih zadev. Hkrati je zavrnila medijske očitke, da bi lahko vplivala na preiskavo nepravilnosti v Termoelektrarni Šoštanj.

Medtem ko je Ksenija Klampfer dobila zaupanje matičnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide že popoldne, sta se zaslišanji Karla Erjavca (obramba) in Zdravka Počivalška (gospodarstvo) zavlekli v večer. Erjavec je po šestih urah razprave dobil podporo osmih poslancev, nasprotovala pa mu je šesterica. Erjavec se je zavzel za zvišanje plač vojakov in dodatek za prepoved stavke. Počivalšek se je zavzel za uresničevanje koalicijske pogodbe v dialogu, ne da bi poslabšali konkurenčnost poslovnega okolja. Poudaril je tudi koriščenje evropskih sredstev in upravljanje državnega premoženja, podobno kot Bertoncelj pa je dobil stoodstotno podporo.


Komentar novinarja

Vesna Humar

Novi obrazi, stara politika

Za mišjo dlako bodo z oblikovanjem vlade, kot kaže, uspeli dokončno zaokrožiti parlamentarne volitve, preden se bo začelo najbolj intenzivno obdobje priprav na lokalne. Tako zdaj kandidatke in kandidati za župane in občinske svetnike bolj ali manj vedo, s katerimi ministri se bodo pogovarjali. In v veliki meri tudi, o čem. Teme vsekakor niso lahke. Natov logistični center v Kopru, gradnja drugega tira, nujne naložbe v ceste, ki bodo preprečile, da se v Sloveniji zruši še kakšen most,...

Preberi več

Najbolj brano