Po kaj je mogoče čez mejo in kako bo policija nadzirala prehode?

Vlada je z današnjim dnem dovolila prehod meje zaradi dostopa do najbližjih prodajaln ali storitev. Odlok je, kot kaže, precej ohlapen. Vladni govorec Jelko Kacin na novinarski konferenci o stanju glede covida-19 na primer ni mogel odgovoriti na novinarsko vprašanje, ali odlok velja tudi v primeru, če oseba do določenega blaga ali storitve ne more dostopati v svoji občini. Ni jasno niti, kako bo policija nadzorovala takšne prehode meje.

Jelko Kacin Foto: STA
Jelko Kacin Foto: STA

LJUBLJANA > Jelko Kacin je pojasnil, da je ukrep, s katerim je vlada dovolila prehod meje zaradi dostopa do najbližjih prodajaln ali storitev, namenjen predvsem podjetnikom, ki imajo svoje poslovalnice oziroma skladišča na tej ali oni strani meje, in morajo dnevno prehajati mejo za opravljanje svoje dejavnosti.

Kako je takšno prehajanje meje videti v praksi, je težko ugotoviti, je dejal. “Ali bo iz tega naslova povečan prehod čez mejo, bomo videli v naslednjih dneh. Res pa je, da del prebivalstva vsako priložnost izkoristi za to, da počne vse kaj drugega in ne to, za kar je bila izjema narejena,” je pripomnil.

Pogoj za tovrstno prečkanje meje je, da se mora oseba vrniti najkasneje v dveh urah po prehodu meje. Kacin je dejal, da bo policija težko nadzirala takšen prehod meje, sploh na manjših mejnih prehodih. Z na odgovorom, kako bo potekal nadzor, ni mogel postreči, napovedal je, da bo to poskušal storiti na popoldanski novinarski konferenci. Pričakuje, da bodo na ministrstvu za notranje zadeve do popoldneva lahko povedali tudi, ali prihaja do povečanega prehajanja meje in ali so zabeležili kakšne kršitve.

Od danes je namreč med izjemami, ki omogočajo prečkanje meje in vstop v rdečo državo brez karantene ali negativnega testa na novi koronavirus, tudi dostop do prodajaln ali storitev v sosednji državi, če so te bližje prebivališču osebe, kot so tovrstne prodajalne ali storitve v domači občini, ali pa jih v občini prebivališča sploh ni. Pogoj sicer je, da se mora oseba vrniti najkasneje v dveh urah po prehodu meje.

Kot so pojasnili na notranjem ministrstvu, izjema velja za državljane Slovenije in tujce s prebivališčem v Sloveniji, obenem pa se enako dovoli državljanom sosednjih držav in tujcem s prebivališčem v sosednjih državah, če so seveda prodajalne ali storitve v obmejni občini Slovenije bližje prebivališču neke osebe.


Najbolj brano