Po imenovanju delegiranih tožilcev bi Dikaučič po nujnem postopku spremenil zakondajo

Potem ko je kolegij Evropskega javnega tožilstva včeraj imenoval Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja za evropska delegirana tožilca za petletni mandat, je pravosodni minister Dikaučič predlagal spremembo zakona, ki bi ministrstvu omogočila predlaganje kandidatov.

Kolegij Evropskega javnega tožilstva je Tanji Frank Eler in Mateju 
Oštirju namenil polni, petltni mandat. Foto: STA
Kolegij Evropskega javnega tožilstva je Tanji Frank Eler in Mateju Oštirju namenil polni, petltni mandat. Foto: STA

LJUBLJANA > Ministrstvo za pravosodje je včeraj v nujni postopek za obravnavo na vladi vložilo predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu, po katerem po pisanju portala N1 in Necenzurirano storitve Frank Elerjeve in Oštirja ne bi bile več potrebne. Z novelo bi še omogočili, da bi lahko ministrstvo samo predlagalo kandidate za evropske delegirane tožilce, tudi če se osebe niso prijavile na razpis, končno odločitev, katera imena bodo posredovana evropskemu javnemu tožilstvu, pa bi imela vlada in ne več državnotožilski svet.

V prehodnih določbah predloga ministrstvo predlaga, da mora vlada v treh mesecih od uveljavitve zakona evropskemu javnemu tožilstvu predložiti listo kandidatov za evropska delegirana tožilca. S tem pa, kot piše v predlogu, ne bodo več potrebne storitve evropskih delegiranih tožilcev, ki sta bila predlagana po sedanji zakonodaji, to sta Frank Elerjeva in Oštir.

Poznavalci po poročanju N1 poudarjajo, da je načrt vladajočih v nasprotju z evropskimi predpisi in da evropsko javno tožilstvo na uresničitev načrta vlade ne bo pristalo. Na Vrhovnem državnem tožilstvu so ogorčeni.


Najbolj brano