Po državi krajevne nevihte, nekatere z drobno točo

Po državi se pojavljajo krajevne nevihte, nekatere tudi s točo, ki pa je drobna. Nevihte se bodo pojavljale tudi v naslednjih urah, so povedali na Agenciji RS za okolje. Petek bo prvi dan v letošnjem juniju, ko nikjer po Sloveniji ne bo dežja ali neviht, je agencija objavila na družbenem omrežju twitter.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > “Nevihte, ki so krajevne, pa se od tam, kjer nastanejo, pomikajo proti severovzhodu,” je dejal meteorolog na agenciji Janez Markošek. “Stopnja opozorila je rumena, ne pa oranžna ali celo rdeča,” je dodal.

Po podatkih avtomatske meteorološke mreže v kraju Jeronim zahodno od Vranskega so med 17. uro in 17.30 ob nevihti zabeležili močan naliv, in sicer je v pol ure padlo 23 litrov na kvadratni meter. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki. Ob isti nevihti se krajevno pojavlja toča. Nevihta se pomika proti severovzhodu. V večernih urah bodo močnejše nevihte možne predvsem v severovzhodni Sloveniji.

Po napovedi agencije bodo zvečer in v prvi polovici noči še krajevne plohe in nevihte, zjutraj pa se bodo pojavljale večinoma le v zahodni polovici države. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18 stopinj Celzija.

V sredo bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 27 stopinj.

V noči na četrtek bo ponekod še deževalo, dež bo zjutraj ali dopoldne večinoma povsod ponehal. Čez dan bo pretežno oblačno, pihal bo veter severnih smeri, na Primorskem šibka burja. Nekoliko hladneje bo. V petek bo suho vreme, na Primorskem bo še pihala šibka burja.

Neurje s točo, ki je v petek popoldne zajelo območje od Črnomlja do Novega mesta, je za seboj pustilo pravo opustošenje. Toča, debela kot jabolko, je pustošila v Črnomelju in številnih okoliških naseljih. Škoda v Občini Črnomelj po prvih ocenah vodstva občine znaša več kot 10 milijonov evrov.


Najbolj brano