Plačilo s kartico vas na Hrvaškem lahko drago stane

Pred velikonočnimi prazniki, ki so uvertura v poletno turistično sezono ter množična dopustovanja Slovencev na Hrvaškem, velja ponovno opomniti na visoke provizije pri bančnih storitvah v državah, kjer nimajo evra. Gre za nadomestilo za menjavo valute, ki ga za zdaj zaračunavata NLB in Intesa Sanpaolo, samo NLB pa ima skoraj 700 tisoč aktivnih komitentov.

Nadomestilo za menjavo valute za zdaj zaračunavata NLB in Intesa 
Sanpaolo. Foto: STA
Nadomestilo za menjavo valute za zdaj zaračunavata NLB in Intesa Sanpaolo. Foto: STA

LJUBLJANA > Pri NLB znaša nadomestilo 1,5 odstotka od zneska, to je 15 evrov pri porabljenih tisoč evrih, pri Intesi Sanpaolo pa 1,05 odstotka, ki pri znesku tisoč evrov nanese 10,5 evra.

Poleg Slovencev, ki svoje poletne počitnice preživljajo na Hrvaškem, in v tem času že vplačujejo rezervacije za dopustovanje na Hrvaškem, so na “udaru” tudi tisti Slovenci, ki se odpravljajo na nakupe na Hrvaško (velikokrat je cilj predvsem zagrebška Ikea), med Primorci pa je veliko takih, ki se v hrvaški Istri radi kulinarično razvajajo in plačujejo z bančno kartico.

"V zagrebški Ikei sem kupil indukcijsko ploščo in pomivalni stroj. Plačal sem s kartico, kasneje pa sem ugotovil, da mi je banka odtrgala še več kot dvajset evrov," je bralec napisal besno pismo spletnemu portalu žurnal24.si. "Za družinski dopust na Tajskem me je banka olupila za kakšnih 60 evrov, to je toliko, kot za vse bančne storitve plačam v celem letu. Najprej 20 evrov pri nakupu letalskih kart prek spleta, cena približno 1200 evrov je bila namreč v kunah, ker je bil let iz Zagreba. Potem pa še za vsako plačilo s kartico in vsak dvig na bankomatu poleg nadomestila za dvig na bankomatu še nadomestilo za menjavo valute. Če v drugi valuti dvigneš 400 evrov, ti zaračunajo štiri evre za dvig gotovine, potem pa še šest evrov nadomestila za menjavo valute, torej skupaj deset evrov. Kakšnih pet evrov ti sicer vzame še banka, ki je lastnica bankomata," pa je za spletni portal povedal drugi bralec, oba sta komitenta NLB.

Nadomestilo za menjavo valute se zaračuna za vsak dvig ali plačilo v tuji valuti, tudi če je nakup izveden od doma prek spleta. Tega nadomestila sicer večina bank (še) ne zaračunava. Nadomestila tako ne zaračunavajo Gorenjska banka, Unicredit, Sberbank, NKBM, Abanka, SKB, Deželna banka Slovenije, Addiko bank in Delavska hranilnica. Banka Unicredit je uvedbo sicer napovedala, a si je kasneje premislila.

"V NLB smo se za uvedbo navedenega nadomestila odločili zaradi minimiziranja vsaj dela negativnega vpliva spremembe cenika procesiranja mednarodnih kartičnih sistemov, s poudarkom na procesiranju transakcij izven SEPA področja. Vpliv omenjene spremembe je močno vplival tudi na poslovanje ostalih bank NLB Skupine," so pojasnili za žurnal24.si. Nadomestilo so uvedli, ker sta Mastercard in Visa zvišala te stroške. "Je pa tovrstno nadomestilo v tujini že dolgoletna praksa," so še povedali.

Ko potrebujete gotovino v neevrskem območju, se velja izogibati tudi dvigovanju gotovine s kreditno kartico, saj je strošek pri dvigu 400 evrov praviloma 20 evrov ali več, medtem ko je za dvig s plačilno ali debetno kartico treba plačati od 2,30 do dobre štiri evre.


Najbolj brano