Pivčeva glede hišnih preiskav pričakuje korektno delo organov, v koaliciji z odzivi zadržani

Predsednica Desus Aleksandra Pivec je v izjavi za medije glede današnjih hišnih preiskav in odstopa notranjega ministra Aleša Hojsa izrazila pričakovanje, da bodo organi delo opravili korektno in objektivno. Ko bo znanega kaj več, pričakuje tudi pogovor koalicijskih partnerjev o tem. Tudi v drugih koalicijskih strankah so z odzivi danes zadržani.

Aleksandra Pivec Foto: Sta
Aleksandra Pivec Foto: Sta

LJUBLJANA > Kot je pojasnila Aleksandra Pivec, dogajanja in postopkov glede hišnih preiskav ne pozna in bi jih bilo nekorektno komentirati. “V vsakem primeru pričakujem, da bodo organi delo opravili korektno in objektivno. Sama si pa predvsem želim, da v tem pregretem političnem ozračju ostanemo vsi dostojni pri teh komentarjih in komentiramo zgolj tiste postopke, ki jih poznamo, ali pa kar je v naši pristojnosti,” je dejala.

Tako tudi ni želela komentirati izjav Aleša Hojsa, da gre za politično motivirano preiskavo.

Na vprašanje, kako bo dogajanje vplivalo na koalicijo, pa je odgovorila, da zadeva še ni zaključena. “Ko bo znanega kaj več, pričakujem, da se bomo tudi koalicijski partnerji usedli, se seznanili z dejstvi in potem tudi sprejemali odločitve,” je pojasnila Pivčeva, sicer tudi kmetijska ministrica.

Tudi v drugih koalicijskih strankah so z odzivi danes zadržani. V poslanski skupini SDS so pojasnili, da dogajanja ne bodo komentirali. Da se bodo vzdržali komentarja, so sporočili tudi iz NSi. Kot je glede obrambnega ministra Mateja Tonina iz vrst NSi dejal Hojs, je danes izvedel, da je tudi zoper njega spisana kazenska ovadba, in to vnaprej, saj niso niti počakali Toninovega zagovora pri kriminalistih.

Prav tako se na dogajanje za zdaj še niso odzvali v SMC, iz katere prihaja gospodarski minister Zdravko Počivalšek, pri katerem so danes hišne preiskave.

Hojs je danes sporočil, da je ob današnjih hišnih preiskavah glede nabav zaščitne opreme, ki jih vidi kot politično motivirane, premierju Janši ponudil svoj odstop, Janša pa ga je sprejel. Ob tem je Hojs dodal, da je sam sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja.

Kot je pojasnil, o današnjih hišnih preiskavah glede nakupov opreme vnaprej ni bil obveščen, danes okoli 8. ure pa ga je namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica obvestil, da NPU izvaja hišne preiskave pri več osebah in na več lokacijah, med drugim tudi pri varovani osebi, ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo. Uro za tem je prejel tudi obvestilo, da je bila ministru za čas hišne preiskave odvzeta prostost.


Najbolj brano