Akterji afere Pivec-Izola na dopustu

Po četrtkovi objavi TV Koper o morebitnih nečednih poslih med izolsko občino in ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec so akterji postali neodzivni. Nova afera je še dodatno omajala ugled predsednice Desusa, odgovore o porabi denarja davkoplačevalcev pa bo morala dati tudi izolska občina.

 V telefonskem pogovoru za televizijo je Pivčeva med drugim 
pojasnila, da je bilo sprva res mišljeno, da bi prenočila v hotelu 
tudi sinova, na koncu pa da sta spala pri prijateljih. V njuno 
nesojeno sobo naj bi se nastanila varnostnika. Foto: STA
V telefonskem pogovoru za televizijo je Pivčeva med drugim pojasnila, da je bilo sprva res mišljeno, da bi prenočila v hotelu tudi sinova, na koncu pa da sta spala pri prijateljih. V njuno nesojeno sobo naj bi se nastanila varnostnika. Foto: STA

LJUBLJANA, IZOLA > Da je Aleksandra Pivec drugi vikend v juniju preživela v Izoli, se strinjajo vsi udeleženci v aferi, ki je včeraj zakrožila v slovenskem političnem prostoru.

Mešanje službenega in zasebnega

“Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je 12. junija z županom občine Izola Danilom Markočičem podpisala pismo o nameri za vzpostavitev interaktivnega muzeja ribiške industrije v Sloveniji. Ta dan je opravila še več delovnih srečanj ter pogovorov, ki so trajali do večera. Naslednji dan je bila sprva predvidena kot častna gostja in podeljevalka priznanj na Prazniku oljk in vina, ker pa je bila prireditev skladno z navodili NIJZ tik pred zdajci odpovedana, se je popoldne obisk ministrice nadaljeval z delovnimi sestanki v zvezi z ureditvijo javne ribiške infrastrukture v Izoli ter ogledom terena in pogovori o možnostih, za prijavo projekta ureditve javne ribiške infrastrukture na javni razpis ministrstva,” so na vprašanja Primorskih novic odgovorili iz izolske občine. Župan Danilo Markočič je trenutno na letnem dopustu in se na naše klice ni odzval, tudi sicer je celotno vodstvo izolske občine v tem tednu odsotno iz dela.

“Naslednji dan, 14. junija, je ministrica opravila pogovore na temo izzivov vinarstva v Istri in obiskala kmetijo, katere glavna dejavnost je vinarstvo,” so tretji dan obiska v Izoli pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo. Na svojem instagram profilu je sicer Pivčeva ob fotografiji objavila, da je ta dan “Čas za najdražje, čas za družino.”

Hotel je izdal dva računa

Odgovora iz občine Izole in kmetijskega ministrstva sta identična, čeprav so bila vprašanja, ki smo jih zastavili obema institucijama, različna. “Občina Izola je poravnala stroške dveh noči bivanja v hotelu za ministrico in varnostnike, saj je bila pobudnica in gostiteljica obiska,” so še pojasnili tako v izolski občini kot na ministrstvu.

Televizija Koper je razkrila, da sta bila na prvotnem računu kot koristnika storitve prenočevanja v hotelu Marina omenjena sinova Pivčeve, kasneje, 29. julija, pa je hotel Občini Izola izdal nov račun, na katerem je navedena enaka vsota plačila, na njem pa ni imen. “Kasneje je ponudnik storitev obvestil plačnika, da je prišlo do napake pri obračunu turistične takse in naknadne izstavitve računa,” so navedli v kabinetu izolskega župana.

Ministrica je v telefonskem pogovoru za televizijo med drugim pojasnila, da je bilo sprva res mišljeno, da bi prenočila v hotelu tudi sinova, na koncu pa da sta spala pri prijateljih. V njuno nesojeno sobo naj bi se nastanila varnostnika. Postavlja se vprašanje, ali je kmetijska ministrica sploh upravičena do dodatnega varovanja. Slovenska policija pojasnjuje, da je Aleksandra Pivec varovana po III. stopnji Uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, kar pomeni, da slednjo spremljajo tudi varnostniki. “Načrt varovanja varovane osebe pa je označen s stopnjo zaupnosti. Stroški varnostnikov bremenijo proračun Policije,” so pojasnili na Policiji.

To bo težak nahrbtnik

Odmevi na slovenski politični sceni so burni, delno tudi zato, ker se je Aleksandra Pivec pred dnevi znašla pred očitki o podobnih korupcijskih tveganjih ob gostovanju v podjetju Vinakras. Danes je sporočila le, da bo se bo trenutno posvetila dopustu in družini ter da bo na ta vprašanja odgovarjala po dopustu.

Natančne informacije od predsednice Desus pričakujejo tudi v njeni stranki. “Če navedbe držijo, potem bo to zelo težak nahrbtnik predsednice pri njenem nadaljnjem vodenju stranke,” je ocenil vodja poslancev upokojenske stranke Franc Jurša. O tem, ali bi morala Pivčeva odstopiti, če navedbe držijo, pa ni želel polemizirati.

V opoziciji jo, pričakovano, pozivajo k odstopu. Martina Vuk iz SD je v izjavi novinarjem dejala, da bi bila interpelacija ministrice primeren ukrep, a je obenem spomnila, da množica interpelacij zmanjšuje pomen tega instituta. Tudi v LMŠ se zavzemajo za njen odstop. “Preveč je njenih primerov kršenja protikorupcijske zakonodaje, odkar je v politiki, da bi lahko govorili o napaki. To postaja že vzorec njenega delovanja,” je navedel vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Občina Izola je sicer prejela zaprosilo Komisije za preprečevanje korupcije za posredovanje podatkov oziroma dokumentacije v zvezi z obiskom ministrice v Izoli. KPK sicer vodi predhodni preizkus glede gostovanja Pivčeve na Krasu konec junija, ko je med drugim nastopila v videu zasebnega podjetja Vinakras. Preverila pa bo tudi tudi aktivnosti Pivčeve ob obisku v Izoli. Na Računskem sodišču RS so na vprašanje Primorskih novic odgovorili, da brez revizijskega postopka in vseh podatkov ne morejo komentirati morebitnih korupcijskih ravnanj.


Najbolj brano