Petkovi protestniki na Kredarici z ostrimi besedami nad Janšo

V petek zvečer, 70. teden petkovih protestov, je prišlo do soočenja aktivistov in predsednika vlade Janeza Janše. A ne v središču Ljubljane, pač pa na Kredarici, kjer so se srečali ob ločenih pohodih na Triglav. Pri tem so se protestniki besedno spravili nad premierja.

Aktivisti in predsednik vlade Janez Janša   so se srečali na 
Kredarici, ob ločenih pohodih na Triglav. Pri tem so se protestniki 
besedno spravili nad premierja. Foto: STA
Aktivisti in predsednik vlade Janez Janša so se srečali na Kredarici, ob ločenih pohodih na Triglav. Pri tem so se protestniki besedno spravili nad premierja. Foto: STA

MOJSTRANA, KREDARICA > Predstavniki tako imenovanega kolesarskega protestniškega gibanja, ki ob petkih protestirajo proti aktualni oblasti v središču Ljubljane in tudi ponekod drugod, so se v petek odpravili na Triglav. Na Kredarici pa so srečali predsednika vlade Janeza Janšo in notranjega ministra Aleša Hojsa.

Protestniki so Janši in Hojsu namenili več kritičnih, nekateri pa tudi žaljivih besed. Janši so očitali, da je ukradel demokracijo in ga vprašali, kaj ima povedati ljudem, ki so mu z zavrnitvijo novele zakona o vodah na referendumu izrekli nezaupnico.

Janša se je polemiki s protestniki izognil oziroma jim je odgovoril z molkom, s Hojsom pa so izmenjali nekaj besed. Nato sta Janša in Hojs odšla.

Pozneje se je izkazalo, da je Janša že na začetku, ko so vanj usmerili kamero, protestnikom zabrusil, da ni "vedel, da ima Polje (psihiatrična bolnišnica v Ljubljani op. a.) dan odprtih vrat".

Kot je slišati iz posnetka, ki so ga objavili na družbenih omrežjih, so na Kredarici srečali tudi ministra za obrambo Mateja Tonina.

V NSi so dodatno pojasnili, da je šel Tonin v petek na Triglav samostojno z ekipo z ministrstva za obrambo. Na poti navzgor je dohitel (in prehitel) protestnike, ki so mu ob tem izrekli nekaj žaljivk in se neprimerno obnašali, so zapisali. Glede dogajanja na Kredarici pa so v stranki tvitnili, da za takšno brezobzirno obnašanje ne v javnosti ne v politiki ne smemo imeti tolerance.

V kabinetu predsednika vlade so navedli, da je šel premier na Triglav z nekaterimi sodelavci v prostem času. Dogajanja na Kredarici za zdaj ne komentirajo. Direktor urada za komuniciranje Uroš Urbanija pa je na twitterju dejanje protestnikov označil za primitiven napad.

Janša je danes na twitterju objavil fotografijo s Triglava, ob kateri je pripisal, da so osvojili vrh, "razkužili skale in Aljažev stolp po včerajšnji kontaminaciji" ter opravili gorniški triglavski krst s prijatelji z Madžarske.

Aktivistka Tea Jarc je na posnetku navedla tudi, da jo je eden od nasprotnikov protestniškega gibanja udaril.


Najbolj brano