Peršak: Argumenti Združenja radiodifuznih medijev pretirani in enostranski

Minister za kulturo Anton Peršak meni, da so argumenti Združenja radiodifuznih medijev, ki je premierja Mira Cerarja pozvalo k njegovi razrešitvi, pretirani in predstavljeni zelo enostransko ter marsikaj ne drži. Med drugim je omenil trditve o predlogu medijske strategije, ki da je verjetno tudi zaradi pomislekov združenja obvisela v usklajevanju.

Minister za kulturo Anton Peršak Foto: STA
Minister za kulturo Anton Peršak Foto: STA

LJUBLJANA > Minister je kot neresnično označil navedbo Združenja radiodifuznih medijev pri Medijski zbornici, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, da predlog medijske strategije ne govori o medijih nasploh, ampak le o Radioteleviziji Slovenija.

Po ministrovih navedbah sta namreč dve tretjini besedila strategije posvečeni medijem nasploh. Med drugim je velik poudarek informiranju na lokalni ravni in dogajanju na lokalnih ravneh, kar pomeni ravno medije posebnega pomena, je pojasnil.

Zavrnil je tudi trditev združenja, da na ministrstvu niso popravili prvega osnutka medijske strategije, ter pojasnil, da je tri četrtine zadev spremenjenih.

Po njegovih navedbah so se predstavniki ministrstva s predstavniki omenjene zbornice tudi velikokrat sestali, kar da so v pismu oktobra lani priznali ter v smislu sodelovanja pohvalili sedanjo ekipo na ministrstvu.

Peršak je še spomnil, da so na ministrstvu pred koncem lanskega leta pripravili spremembe zakona o medijih in tudi predstavnike združenja povabili na predstavitev ter pogovor o tem. "Čeprav smo vnesli kar nekaj njihovih predlogov, so temu tudi oni nasprotovali," je pojasnil minister. Dodal je, da so sicer predlogu nasprotovali še nekateri drugi deležniki s področja medijev in je bil verjetno tudi to razlog za odločitev koalicije, da ne gredo v spremembe te zakonodaje.

Spomnil je, da je ministrstvo medijsko zakonodajo pripravilo, a se je koalicija odločila, da je tik pred volitvami ne gre spreminjati. "Očitno so pač lobiji delovali in se je odločila, da ne kaže v tem trenutku preveč vznemirjati s tem in da si je treba vzeti čas," je pristavil Peršak.

Opozoril je še, da je medijem oz. interesnim skupinam s tega področja že kar nekajkrat uspelo preprečiti spremembe zakonodaje. "Interesi skupin so na tem področju zelo različni in kadar je ena skupina zadovoljna, so druge proti," je dodal.

Ali je poziv k njegovi razrešitvi (ne)upravičen, pa naj, tako minister, oceni predsednik vlade, ki je ta dopis prejel.

V Združenju radiodifuznih medijev menijo, da je Peršak nekompetenten za pripravo medijske zakonodaje, ki bo sprejeta v sodelovanju z deležniki in bo slovenskim medijem omogočila obstoj.

Cerarja pozivajo, da po razrešitvi ministra nemudoma pristopi k urgentni pripravi najnujnejših popravkov zakonodaje, ki naj nastanejo v dialogu z izdajatelji medijev, novinarji in stroko, in ne z njihovim ignoriranjem ali sprenevedanjem.

V kabinetu premierja se za zdaj za STA še niso odzvali.


Najbolj brano