Pahor z Janšo o mandatarski kandidaturi v četrtek

Predsednik republike Borut Pahor bo v četrtek sprejel predsednika SDS Janeza Janšo. Tedaj bo jasno, ali bo predsednik stranke, ki je na državnozborskih volitvah dobila največjo podporo, sprejel kandidaturo za mandatarja za sestavo nove vlade.

Predsednik republike Borut Pahor se bo s predsednikom SDS  
Janezom Janšo o mandatarski kandidaturi pogovarjal v četrtek. Foto: STA
Predsednik republike Borut Pahor se bo s predsednikom SDS Janezom Janšo o mandatarski kandidaturi pogovarjal v četrtek. Foto: STA

LJUBLJANA > Borut Pahor je namreč po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin minuli teden ugotovil, da nihče od morebitnih mandatarskih kandidatov ne uživa zadostne podpore za izvolitev. Že pred tem pa je večkrat povedal, da bo v takšnem primeru za premiersko funkcijo predlagal predsednika stranke, ki je na nedavnih volitvah osvojila največ poslanskih sedežev, torej SDS.

Tako namerava predlagati Janeza Janšo, a se bo z njim o tej možnosti v četrtek še posvetoval. Janša minuli teden sporočene Pahorjeve namere ni želel komentirati, v njegovi stranki tudi niso želeli pojasniti, kaj bo Janša Pahorju povedal oziroma ali namerava mandat sprejeti.

Janša lahko kandidaturo tudi sprejme in nato soglasje h kandidaturi umakne še pred glasovanjem o predlogu v DZ. Imajo pa pravniki različna stališča o tem, ali bi to pomenilo, da je prvi krog glasovanja o mandatarskem kandidatu že končan, četudi do dejanskega glasovanja ne pride. Pahor tako ugotavlja, da bo ravnal ustavnopravno nesporno, če se bo pred posredovanjem mandatarskega predloga prepričal, da kandidat pred glasovanjem v DZ soglasja ne bo umaknil.

V sredo se bo Pahor na uradnem srečanju sestal tudi s predsednikom DZ Matejem Toninom.

Med poslanskimi skupinami so podporo Janši na posvetovanjih pri predsedniku republike poleg poslancev SDS napovedali poslanci SNS in šest od sedmih poslancev NSi, kar ni dovolj, da bi Janša prestal glasovanje v državnem zboru. Za izvolitev namreč potrebuje najmanj 46 poslanskih glasov, od naštetih pa si lahko obeta 35 glasov podpore.

Zadostne podpore za zdaj nima zagotovljene niti predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki vodi pogajanja o koalicijski pogodbi med strankami LMŠ, SD, SMC, Desus, NSi in Stranko A. Bratušek. Omenjene stranke bodo pogajanja nadaljevale v sredo, saj so za danes predvidena usklajevanja prestavili.


Najbolj brano