Pahor: Ruska agresija potrdila potrebo po visoko usposobljeni slovenski vojski

Predsednik republike Borut Pahor je na današnji videokonferenci s pripadniki Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in na misijah opozoril na potrebo po visoko usposobljeni in profesionalni slovenski vojski zlasti v luči vojne v Ukrajini. Izpostavil je, da Ukrajine ne smemo pustiti na cedilu, ker bi s tem na cedilu pustili tudi naše vrednote.

Obrambni minister Marjan Šarec in predsednik republike Borut 
Pahor Foto: STA
Obrambni minister Marjan Šarec in predsednik republike Borut Pahor Foto: STA

LJUBLJANA > Tako Pahor kot minister za obrambo Marjan Šarec sta izpostavila pomen tovrstnih videokonferenc s pripadniki Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in na misijah, ki že desetletje potekajo dvakrat letno. Na njih namreč poveljniki kontingentov poročajo o razmerah na terenu, nalogah kontingentov ter opremljenosti in usposobljenosti za delo.

"Opravljate izjemno pomembno delo pri ohranjanju miru, varnosti in stabilnosti na vseh območjih, kjer delujete," je ocenil Šarec. Podobno mnenje je imel tudi predsednik republike, ki je vojakom izrazil hvaležnost za njihovo profesionalno in predano delo, zaradi česar Slovenska vojska uživa velik ugled v mednarodni skupnosti.

"Na vas se lahko zanesejo zavezniške vojske, lokalne in državne oblasti, s čimer prispevate k ugledu naše države," je dejal Pahor. Posebej je izrazil zadovoljstvo, da so se pripadnice in pripadniki v dveh desetletjih opravljanja nalog v tujini vselej domov vrnili živi in zdravi.

V nadaljevanju je izpostavil, da tokratna videokonferenca prvič poteka v razmerah, ko imamo v Evropi vojno. "Slovenija je vojno v Ukrajini že obsodila in jo s sankcijami skuša skrajšati. Prizadevamo si za mir, ki pa bo moral biti pravičen," je poudaril.

"Ukrajine ne smemo pustiti na cedilu, ker bi s tem pustili na cedilu naše vrednote, tist, čemur mi pripadamo, in bi na ta način posredno in morda celo neposredno ogrozili tudi sami sebe," je opozoril in dodal, da se je ravno zaradi ruske agresije potrdila potreba po visoko usposobljeni in profesionalni slovenski vojski.

Poveljniki kontingentov Slovenske vojske so medtem poročali o različnih stopnjah varnostnih tveganj v mednarodnih operacijah in na misijah, kjer so dejavni, pri tem pa ocenili, da vsi kontingenti nemoteno izvajajo naloge in so zanje tudi ustrezno opremljeni in usposobljeni.

Visoko varnostna tveganja so izpostavili v Iraku in Maliju, zlasti zaradi nestabilnih političnih razmer, terorizma in nevarnosti državnih udarov. V BiH tudi opozarjajo, da so trenutne razmere sicer stabilne, a bi se lahko kmalu poslabšale zaradi prihajajoče 26. obletnice Srebrenice in oktobrskih splošnih volitev. Vsi so izpostavili še, da je zaradi vojne v Ukrajini povečana pozornost in previdnost vojakov.

Slovenska vojska je kontingent v operacijo kriznega odzivanja prvič napotila leta 1997, in sicer v humanitarno operacijo Alba v Albaniji. Trenutno v mednarodnih operacijah in na misijah v BiH, na Kosovu, v Srbiji, Maliju, Libanonu, Siriji, Italiji, Iraku, Latviji in na Slovaškem deluje skoraj 300 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske.


Najbolj brano