Pahor na neuradnem pogovoru sprejel katalonskega predsednika

Predsednik republike Borut Pahor je danes na neuradnem pogovoru sprejel katalonskega predsednika Quima Torro, ki se danes in v petek mudi v Sloveniji. Na srečanju sta spregovorila o tradicionalno dobrem odnosu med Slovenijo in Katalonijo, so sporočili iz urada predsednika.

Pahor se je za neuraden pogovor s predsednikom Katalonije 
odločil, ko ga je Torra v začetku tega tedna osebno pisno zaprosil 
za neuraden sprejem. Foto: UPRS
Pahor se je za neuraden pogovor s predsednikom Katalonije odločil, ko ga je Torra v začetku tega tedna osebno pisno zaprosil za neuraden sprejem. Foto: UPRS

LJUBLJANA > Predsednik Borut Pahor sicer glede prizadevanj za večjo samostojnost Katalonije poudarja, da je to stvar katalonskega ljudstva in Španije, v kar se uradna Ljubljana ne vmešava.

Sprva sicer ni bilo predvideno srečanje Qiuma Torre s kakšnim predstavnikom državnega vodstva, a kot so pojasnili pri uradu predsednika, se je Pahor za neuraden pogovor s predsednikom Katalonije odločil, ko ga je Torra v začetku tega tedna osebno pisno zaprosil za neuraden sprejem in po telefonskem pogovoru, ki sta ga imela.

Torra se v Sloveniji mudi na povabilo evropskega poslanca Iva Vajgla (Alde/DeSUS). Med drugim se bo sestal s poslancem SD Matjažem Nemcem, sicer predsednikom odbora DZ za zunanjo politiko, in zainteresiranimi člani tega odbora, gostili pa ga bodo tudi na Društvu slovenskih pisateljev. V petek se bo med drugim sestal z gospodarstveniki na Gospodarski zbornici Slovenije.

V ljubljanski mestni hiši bo danes ob 17. uri javni pogovor s katalonskim predsednikom, ki ga bosta gostila Vajgl in bivši predsednik republike Milan Kučan.


Najbolj brano