Pahor DVK uradno seznanil z odločitvijo, da bo parlamentarne volitve razpisal za 24. april

Predsednik republike Borut Pahor je na današnjem srečanju Državno volilno komisijo (DVK) uradno obvestil o svoji odločitvi, da bo 9. februarja podpisal odlok o razpisu rednih volitev v DZ. V njem bo kot datum začetka volilnih opravil določen 14. februar, dan izvedbe volitev v DZ pa 24. april.

Predsednik Pahor je DVK seznanil, da bo državnozborske volitve 
razpisal za 24. april. Foto: STA
Predsednik Pahor je DVK seznanil, da bo državnozborske volitve razpisal za 24. april. Foto: STA

LJUBLJANA > Borut Pahor ocenjuje, da ima DVK dovolj časa, da tudi v covidnih razmerah pripravi, organizira in izvede volitve tako, da nad rezultati volitev ne bo nobene sence dvoma.

Ob tem je spomnil, da se je v začetku novembra lani v državnem zboru na ločenih pogovorih posvetoval o datumu razpisa parlamentarnih volitev in je bilo razen ene poslanske skupine soglasno mnenje, da je prvi možni datum, 24. april, najboljša izbira. Takšno pa je bilo tudi njegovo mnenje.

Za izvedbo volitev 5. junija 2022 pa se zavzema prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. "To je legitimno stališče, vendar pa je moja pristojnost in moja odgovornost, da se odločim in podpišem odlok ter razpišem volitve," je dodal Pahor.

Glede covidnih razmer je povedal, da je bilo v zadnjih dveh letih v teh razmerah v evropskih državah opravljenih več kot 40 volitev na lokalni, deželni in državni ravni, pri čemer so našli različne načine za nemoten potek in izvedbo volitev. Na Portugalskem bodo na vrhu petega vala konec tega meseca izvedli parlamentarne volitve, je izpostavil predsednik.

Dejal je, da je predsedniku ter članom in članicam volilne komisije hvaležen za danes opravljen konstruktivni pogovor. "Ne dvomim, da bodo po svojih najboljših močeh storili vse za to, da bomo 24. aprila opravili državnozborske volitve tako, da bomo vsi zaupali v rezultat teh volitev, predvsem pa, da bo tudi glede na covidne razmere prav vsakemu dana možnost, da bo uveljavil svojo volilno pravico," je še dejal Pahor.

Tudi predsednik DVK Peter Golob je v izjavi po srečanju, ki so jo posredovali iz urada predsednika, pogovor označil kot izjemno konstruktiven. Po njegovih besedah so člani DVK predsedniku potrdili, da bodo skupaj z vsemi deležniki in seveda tudi volivci, storili vse za zakonito in pravilno izvedbo volitev v državni zbor, da bodo tudi letošnje volitve, tako kot vedno, praznik demokracije.

So pa predsedniku republike pojasnili tudi določene probleme in težave, ki se že pojavljajo in se še bodo pojavljale pri procesnih opravilih in sami izvedbi volitev zaradi epidemije covida-19 in s tem povezanih omejitev. "Volilna zakonodaja izvedbe vseh volilnih opravil v takih razmerah ne predvideva, kar je razumljivo," je dejal Golob.

Dodal je, da so predsedniku pojasnili tudi določene rešitve, "z analogno uporabo pravnih norm". Bi pa bila po njegovih besedah "morda primerna določena sprememba zakonodaje, še bolj pa morda poseg izvršilne veje oblasti s posameznimi odločitvami". Zato so predsednika republike pozvali, da kot politična in moralna avtoriteta vpliva na vse akterje, da skupaj z DVK čim prej pristopijo k reševanju teh problemov. Pozvali so ga tudi, da volilce pozove k strpnosti pri teh volitvah in tudi, da poskušajo izrabiti druge oblike oziroma posebne oblike glasovanja, ki jih že omogoča volilna zakonodaja.


Najbolj brano