Pahor bo eno izmed dvoran v predsedniški palači poimenoval po Ivanu Omanu

Predsednik republike Borut Pahor bo eno izmed dvoran v predsedniški palači poimenoval po nedavno preminulem Ivanu Omanu, ki bi prav danes dopolnil 90 let. Dvorano bodo uradno poimenovali v četrtek na priložnostni slovesnosti, so sporočili iz urada predsednika republike.

Predsednik republike Borut Pahor bo eno izmed dvoran v 
predsedniški palači poimenoval po nedavno preminulem Ivanu 
Omanu, ki bi prav danes dopolnil 90 let. Foto: Rasto Bozic/STA
Predsednik republike Borut Pahor bo eno izmed dvoran v predsedniški palači poimenoval po nedavno preminulem Ivanu Omanu, ki bi prav danes dopolnil 90 let. Foto: Rasto Bozic/STA

LJUBLJANA > Pahor se je za poimenovanje dvorane po Omanu odločil zato, ker je bil Oman narodni buditelj in ena osrednjih osebnosti slovenske politične pomladi in osamosvojitve. Vidi ga kot namreč kot enega ustanovnih očetov naše države.

Predsednik republike je doslej v predsedniški palači poimenoval tri dvorane: po Jožetu Pučniku, Francetu Bučarju in Janezu Drnovšku.

Oman, ki je umrl sredi avgusta, je bil eden ključnih ljudi pri ustanavljanju Demosa in osamosvajanja Slovenije. Kot kandidat Demosa je bil leta 1990 izvoljen za člana predsedstva Slovenije, leta 1992 pa za poslanca prvega sklica DZ.

Omanovi komentarji aktualnih družbeno-političnih razmer so imeli vedno velik odmev. Veljal je za starosto slovenske politične pomladi. Aktivno je sodeloval v procesu demokratizacije in osamosvajanja Slovenije, mnogi pa se ga bodo spominjali tudi kot borca za kmete.

Od Omana so se poslovili z vojaškimi častmi na škofjeloškem pokopališču, na zadnjo pot pa ga je pospremilo več sto ljudi, poleg predsednika republike tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan, predsednik vlade Marjan Šarec in drugi člani vlade ter visoki predstavniki državnih, političnih, pravosodnih, gospodarskih ter znanstvenih ustanov in organizacij. Med zbranimi je bilo veliko nekdanjih in aktualnih politikov ter vidnih članov različnih političnih opcij.


Najbolj brano