Opozicija po razkritju Janševih dopustovanj z dobavitelji leta 2016 poziva k jasnim odgovorom

Iz vrst opozicije so se včeraj kritično odzvali na ravnanje premierja Janeza Janše izpred let. Pop TV je namreč objavila fotografije Janševega letovanja z lobistom Božom Dimnikom na jahti poslovneža Andreja Marčiča, ki kažejo, da njihovo srečevanje ni bilo naključno. V opoziciji pozivajo Janšo k odgovorom, pristojne institucije pa k preiskavi.

Premier Janez Janša Foto: STA
Premier Janez Janša Foto: STA

LJUBLJANA > Pop TV je objavil fotografije, ki kažejo, da se predsednik vlade Janša in podjetnik Marčič nista srečevala samo naključno, kot je po razkritju fotografij druženja na golfu na Mavriciju dejal Marčič. Janša je bil, kot kaže, leta 2016 kot takratni opozicijski poslanec v DZ na Marčičevi jahti, je poročala televizija. Podjetje, katerega družbenik je Marčič, je v času sedanje Janševe vlade nedavno sklenilo milijonski posel. Na omenjeni jahti pa je bil tudi eden najvplivnejših lobistov Božo Dimnik, čigar hči je ena največjih dobaviteljic v slovenskem zdravstvu, so še navedli na televiziji.

Pavšič: Takšno početje v vsaki demokratični državi zadosten razlog tudi za odstop

"Včeraj ne samo, da je izbruhnila nova afera, ampak so na površje priplavali novi dokazi o koruptivnem dogajanju v naši državi v zadnjih 30 letih", je v današnji izjavi za medije poudaril poslanec LMŠ Robert Pavšič. Po Pavšičevi oceni bi bilo takšno početje v vsaki demokratični državi zadosten razlog ne samo za podajanje jasnih odgovorov, ampak tudi za odstop.

Po besedah poslanca SD Dejana Židana v stranki pričakujejo, da bodo "pristojni raziskali vse, kar je potrebno raziskati". V SAB medtem izražajo zaskrbljenost, da je največja vladna stranka v preteklosti že vodila preiskovalno komisijo, s katero so očitno "zakrivali bistvo problema". Zato je po njihovi oceni nujno zadevo preiskati, je dejal poslanec SAB Andrej Rajh.

V Levici so medtem prepričani, da sta "oblast in denar edino, kar zanima Janeza Janšo in njegovo stranko", je ob tem dejal poslanec Levice Miha Kordiš.

Zaradi medijskega poročanja o igranju golfa Janše z Dimnikom in Marčičem na otoku Mauritius je bila avgusta že sklicana seja parlamentarne komisije za nadzor javnih financ. A Janše na sejo ni bilo, zato so sejo prekinili. Po besedah Pavšiča pa se premier ne bo udeležil niti nadaljevanja seje te komisije, ki je sklicano za četrtek, kljub temu, da so mu ponudili tri možne termine za potek seje oziroma možnost, da sam pove, kateri termin bi mu ustrezal. Kot še poudarja Pavšič, to ni samo nedopustno, ampak je neustavno: "Premier je po ustavi dolžan odgovarjati na vprašanja državnega zbora." Ob tem je še dodal, da Janša še vedno tudi ni dvignil pošte z vabilom na opozicijsko preiskovalno komisijo, ki ugotavlja morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij pri ukrepih, povezanih z epidemijo nalezljive covida-19, ki jo vodi Pavšič. Dodal je, da bo v skrajnem primeru zahteval tudi prisilno privedbo premiera na zaslišanje.

Počivalšek: Gre za medijski spin

V kabinetu predsednika vlade očitkov opozicije in medijskega poročanja za zdaj ne komentirajo. Prav tako so bili zadržani v NSi, medtem ko je prvak SMC, gospodarski minister in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek med vladnim obiskom v savinjsko-šaleški regiji menil, da gre za "medijski spin", česar pa da ne komentira.

Komisija DZ za nadzor javnih financ je sicer tudi predlagala Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), naj preveri, ali je Janša v obdobju, ko je bil funkcionar, prijavil stike s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji javnim zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom. KPK v pregledu lobističnih stikov ni odkrila nepravilnosti. Pod drobnogled so sicer vzeli le zadnjih 10 let, medtem ko je Janša golf z lobisti in predstavniki dobaviteljev na Mauritiusu igral že decembra 2003.


Najbolj brano