Odstrel volkov po novem na celotnem območju, kjer se trop giba

Predstavniki ključnih deležnikov so danes na sestanku z okoljskim ministrom Simonom Zajcem, do katerega je prišlo v luči glasnih kritik in protestov v kmetijskih vrstah zaradi neučinkovitega odstrela volka po interventnem zakonu, dorekli nekatere spremembe, ki naj bi povečale njegovo učinkovitost.

LJUBLJANA > Na sestanku so bili med drugim prisotni predstavniki zavoda za gozdove, zavoda za varstvo narave in lovske zveze, ni pa na njem bilo predstavnikov Sindikata kmetov Slovenije, ki so v preteklih dneh pozivali k razrešitvi Simona Zajca.

Minister je po srečanju najprej odločno zavrnil pozive k odstopu oziroma razrešitvi, v nadaljevanju pa je povedal, da so se udeleženci sestanka dogovorili glede nekaterih novosti.

Zavoda za gozdove in za varstvo narave bosta tako dovoljevala, da se odstrel volkov dogaja na celotnem območju, kjer se trop giba, in ne le na travniku ob približevanju živalim na paši. Tako bo odpadla ena od omejitev, na katero so opozarjali lovci, takšen pristop pa je skladen tudi z nedavno sprejetim interventnim zakonom o odvzemu medveda in volka.

Spremenil se bo tudi sistem izvajanja odločb o izrednem odstrelu volkov. Agencija RS za okolje bo tako lahko ob vsaki prijavi škode po volku sama začela postopek za izredni odstrel, in ji ne bo treba čakati na pobudo nekoga drugega - največkrat je bil to do zdaj zavod za gozdove. Še vedno pa bosta morala zavoda za gozdove in varstvo narave dati mnenje, ali je odstrel upravičen.

Zajc verjame, da sta tako padli glavni oviri, na kateri so opozarjali lovci.

Za prihodnje mesece pa je minister napovedal dodatne sestanke deležnikov, na katerih naj bi dorekli, kako celovito izboljšati upravljanje z volkom in medvedom v državi.


Najbolj brano