Minister Hojs odstopil, ker ne more depolitizirati policije

S položaja notranjega ministra je danes nepričakovano odstopil Aleš Hojs. Za ta korak se je odločil, ker meni, da so preiskave zaradi nabav zaščitne opreme politično motivirane. Odstopil je tudi generalni direktor policije Anton Travner. Opozicija v takšnem Hojsovem obnašanju vidi dokaz, da je neodvisnost organov pregona trn v peti vladajočih.

Notranji minister Aleš Hojs Foto: STA
Notranji minister Aleš Hojs Foto: STA

LJUBLJANA > “Kljub kadrovski menjavi na vrhu policije in menjavam, ki jih je do sedaj v policiji izvedel direktor policije, ocenjujem, da je udbovsko-partijska struktura odločujočega dela policije, v navezavi s tožilstvom in sodstvom te iste provenience, tako močno zasidrana v sistem, da mi ob obstoječi zakonodaji in pristojnostih, ki jih kot minister v odnosu do policije imam, ne omogoča učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji.” To je del odstopne izjave, ki jo je minister za notranje zadeve danes poslal premierju Janezu Janši.

Hojs: Preiskave so politično motivirane

Kmalu za tem je na tiskovni konferenci, kjer naj bi govoril o odloku o omejevanju zbiranja, še javnosti povedal za odstop in utemeljil razloge zanj. K temu so ga spodbudile današnje hišne preiskave pri vpletenih v domnevno sporne nakupe zaščitne opreme. Med pridržanimi je bil po Hojsovih besedah tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Hišne preiskave so po Hojsovem mnenju politično motivirane, policijo pa bolj kot direktor usmerja tednik Mladina, in tožilci, “ki vodijo postopke zoper desnico”, je prepričan Hojs. “Težko me boste prepričali, da ne gre za politično policijo, da ne gre za to, da policija ni v službi državljanov, ampak v službi globoke države,” je še dodal.

Premier Janez Janša se je na hišne preiskave odzval pisno. Ocenil je, da so pri izboru prioritet NPU, tožilstva in sodstva “že dolgo v ospredju politične simpatije in medijski pritiski”. Zato po njegovem tudi tako hitra preiskava na domu ministra Počivalška. Po drugi strani zaradi kraj denarja iz slovenskega zdravstvenega sistema prek “dvornih dobaviteljev zdravstvene opreme” še nihče ni bil obtožen ali obsojen. Prav tako ni bilo “nobene hišne preiskave na reviji Mladina, ki je bila bogato financirana iz preplačanih žilnih opornic”. Bilo ni tudi še nobene hišne preiskave v NLB zaradi pranja milijarde evrov za Iran, je naštel Janša.

“Preskakovanje prioritet, selektivna pravica, založene ovadbe in prijave, zamujeni roki, politične zlorabe postopkov, sodniki na strankarskih zborovanjih, nepotizem in splošna politizacija dela represivnih organov onemogočajo normalno delovanje parlamentarne demokracije v državi,” je prepričan Janša.

Šarec: Poskus diskreditacije NPU

V ostalih koalicijskih strankah so s komentarji na odstop ministra Hojsa in preiskave pri ministru Počivalški zadržani. Odzvala se je le predsednica Desus Aleksandra Pivec, ki pričakuje, da bodo organi delo opravili korektno in objektivno.

Bolj zgovorni so v opoziciji. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je izpostavil, da se zdaj kažejo razsežnosti sumljivih vladnih praks. “Celotna vlada je zrela za odstop. Prikrivanje z napadi na NPU in celotno policijo kaže, da je neodvisnost organov pregona trn v peti vladajočih,” meni. Hojsov odstop po Šarčevem mnenju kaže na večje stvari v ozadju: “Napad ministra na policijo, ta poskus diskreditacije NPU in policije v celoti, kaže na to, da se želi že vnaprej izničiti uspeh preiskave oziroma da se želi vplivati nanjo.”

Prededujoča SD Tanja Fajon pa današnje dogajanje vidi kot dokaz, da vlada ne more več delovati: “Nima ne politične in ne moralne odgovornosti, da nadaljuje delo. Zato predsednika vlade Janeza Janšo pozivam, da odstopi.” Včerajšnja Hojsova pojasnila pa je označila za preusmerjanje pozornosti. Domneva tudi, da vladi ni uspelo “prekriti ali ustaviti hišnih preiskav”.

V Levici menijo, da bi morala odstopiti cela vlada, ne le Hojs in Travner. “Odstopila sta, ker se posipata s pepelom, da nista uspela policije disciplinirati toliko, da tam ne bi bilo več kriminalistov, ki delajo po lastni vesti in poklicni etiki,” je ocenil vodja Levice Luka Mesec.

Predsednico SAB Alenko Bratušek je odstop Hojsa presenetil, kaže pa na to, da si je minister delo policije očitno “predstavljal nekako po svoje”. Premierju Janši Bratuškova predlaga razmislek o prevzemu odgovornosti za dogajanje z zaščitno opremo v času krize.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa meni, da so kadri v vrhu policije politično nameščeni in zavirajo njeno strokovno delo. Vseeno ga je Hojsov odstop presenetil: “Pričakoval sem, da se bo zavzel in začel čistiti na policiji, ki potrebuje reorganizacijo.”


Najbolj brano