Odstirajo skrivnosti dobre arhitekture

Od danes do nedelje si bo po vsej državi mogoče v živo ogledati dolg niz objektov in zunanjih ureditev, ki veljajo za odlične arhitekturne rešitve in prostorske ureditve. Festival Odprte hiše Slovenije odpira vrata, pokukati bo mogoče tudi v več primorskih stavb in zunanjih ureditev.

Arhitekti so se prenove koprskega hotela Grand  lotili z idejo, da 
ohranijo in nadgradijo prvotno zasnovo stavbe ter obudijo njen 
pomen v socialnem in kulturnem smislu. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Arhitekti so se prenove koprskega hotela Grand lotili z idejo, da ohranijo in nadgradijo prvotno zasnovo stavbe ter obudijo njen pomen v socialnem in kulturnem smislu. Foto: Tomaž Primožic/FPA

PRIMORSKA > Festival Odprte hiše Slovenije, ki letos vrata razpira že 12. zapored, tokrat vabi na ogled 50 zasebnih in javnih objektov ter številnih prostorskih ureditev po vsej Sloveniji, od tega jih je nekaj tudi na Primorskem.

Tako si bo med drugim mogoče ogledati testno ureditev trga v Solkanu (Trg Marka Plenčiča), rudarske hiše in prhavze v Idriji, Almino hišo v Medani, športni hotel Soča v Bovcu, gozdno vasico Theodosius nad vasjo Vrhpolje v Vipavski dolini, družinsko hišo arhitektke Sanje Premrn v Ajdovščini, hotel Grand in Muzejski trg v Kopru ter Ferrarijev vrt v Štanjelu. Mogoče pa se bo odzvati tudi povabilu na arhitekturni sprehod po Kopru (raziskuje plasti zadnjega in edinega urbanističnega načrta, ki ga je zasnoval arhitekt Edo Mihevc) in udeležiti dveh strokovnih vodenj - po Novi Gorici in po njeni okolici.

V družbi SoNo arhitekti, kjer so projektirali hotel Soča, so veseli, da se je ta hotel uvrstil na festival. “Tako je mogoče arhitekturo približati ljudem,” pravi arhitektka Nina Tešanovič iz SoNo arhitekti. Hotel je zasnovan tako, da ima dva kraka, ki se srečujeta, v stičišču pa je večji odprti prostor, kjer je večvišinska vhodna avla, kjer se srečujejo gostje in drugi. So pa še druga srečanja, tista z naravo. “Lože iz sob so nekoliko zamaknjene, tako da vsaka lovi poglede na naravo in gore,” pojasnjuje arhitektka. Fasada dveh nadstropij, kjer so hotelske sobe, je oblečena v les iz slovenskih gozdov.

Letošnja tematika festivala - Arhitektura gradi skupnost - posebej opozarja na vlogo kakovostno oblikovanega javnega prostora in arhitekture za življenje in oblikovanje skupnosti. Kakovostno načrtovan prostor namreč vpliva na dobro počutje, zdravje, varnost in socializacijo ljudi. “Odprte hiše Slovenije odstirajo skrivnosti dobre arhitekture. So preprost in učinkovit koncept, ki najširši javnosti ponuja brezplačne izkustvene oglede odlične arhitekture in prostorskih ureditev, pri čemer ima ta neposreden stik z arhitekti, uporabniki, lastniki, izvajalci in drugimi strokovnjaki,” pravi Lenka Kavčič, direktorica festivala.

Spirit Slovenija se letos že peto leto vključuje v arhitekturno nepremičninski festival Odprte hiše Slovenije. “Na ta način skupaj širimo primere dobrih praks ter izobražujemo javnost o vrednotah dobro oblikovanega in grajenega prostora. Lesena gradnja namreč ni samo trenutna smernica, temveč predstavlja izjemno okoljsko, socialno in gospodarsko priložnost,” pravi dr. Tomaž Kostanjevec, direktor Spirit Slovenija. V Sloveniji lesena gradnja predstavlja le približno deset odstotkov vseh gradenj, medtem ko v Skandinaviji v lesenih hišah živi kar 70 odstotkov ljudi. S promocijskimi aktivnostmi si agencija in direktorat za lesarstvo zadnja leta prizadevata za večjo uporabo lesa tako pri gradnji individualnih hiš kot javnih objektov ter promovirata kakovostno slovensko arhitekturo.


Najbolj brano