Odprte hiše tudi na Primorskem

Do nedelje bo po vsej Sloveniji na ogled približno 90 arhitekturno zanimivih objektov. Obiskovalce so popeljali na vodene oglede tudi sedmih objektov na Primorskem in enega v hrvaški Istri.

Center starejših Izola Foto: Marinka Krmac
Center starejših Izola Foto: Marinka Krmac

IZOLA, NOVA GORICA > Festival Odprte hiše Slovenije (OHS) letos poteka že devetič. Je del mednarodne prireditve Open house, ki šteje že 27 let in vsako leto privabi skoraj milijon obiskovalcev. Koncept je preprost: obiskovalcem omogoča osebno izkušnjo v kakovostni arhitekturi ter spodbuja k spoznavanju prednosti in kakovosti grajenega prostora.

Celoten program festivala je na voljo na spletni strani www.odprtehiselovenije.org, kjer se obiskovalci lahko tudi prijavijo za oglede.

Na seznamu je skoraj 90 objektov, med katerimi je največ zasebnih hiš in prenovljenih stanovanj, industrijskih in športnih objektov, prenovljenih stavb kulturne dediščine in izobraževalnih inštitucij. Na severnem Primorskem si je bilo danes mogoče ogledati družinsko kapelo v Bovcu, prostore odvetniške pisarne Sebastjana Kerčmarja v Novi Gorici, Petrov dom v Šempetru in poslovilno vežico v Bukovici. V Istri so obiskovalcem odprli vrata počitniške hišice v Kolombanu in Centra starejših Izola ter jim predstavili še primer obnove istrske hiše v vasi Svetvinčenat na Hrvaškem. V nedeljo bo na Postojnskem na ogled še klubski prostor z zunanjo teraso ob poti do gradu Jama v Predjami.


Najbolj brano