Odbor DZ zavrnil opozicijski poziv vladi, naj prekliče sklep o odpovedi pogodbe za nakup boxerjev

Odbor DZ za obrambo je na današnji nujni seji zavrnil opozicijski poziv vladi, naj prekliče sklep o odpovedi pogodbe za nakup osemoklepnikov boxer in nadaljuje izgradnjo srednje bataljonske skupine, češ da ta poteza tudi zaradi vojnih razmer v Ukrajini ogroža varnost Slovenije. Nujno sejo odbora za obrambo sta zahtevali SDS in NSi.

Nujno sejo odbora za obrambo sta zahtevali SDS in NSi. Foto: STA
Nujno sejo odbora za obrambo sta zahtevali SDS in NSi. Foto: STA

LJUBLJANA > Člani odbora so zavrnili tudi opozicijska poziva ministrstvu za obrambo, naj se v luči razmer v Ukrajini ne igra z varnostnim položajem Slovenije in nemudoma nadaljuje z modernizacijo Slovenske vojske ter da naj pri načrtovanju nakupov v zvezi z izgradnjo srednje bataljonske skupine zavoljo nižje cene ne ogroža varnosti slovenskih vojakov.

Zoper predlagane sklepe je glasovalo devet članov odbora, šest članov pa jih je podprlo. Člani odbora pa so soglasno podprli sklep, da se je odbor za obrambo danes seznanil z revizijskim poročilom o smotrnosti nabave osemkolesnikov boxer za potrebe Slovenske vojske.

Nujno sejo odbora za obrambo, ki je bila v večjem delu zaprta za javnost, sta zahtevali poslanski skupini SDS in NSi, potem ko je vlada na vrhu koalicije prejšnji teden sprejela sklep, da bo Slovenija pogodbo za nakup boxerjev preklicala. Ob tem je ministrstvo za obrambo zadolžila, da do konca leta pripravi novo, alternativno rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote.


Najbolj brano