Od jutri po vsej Sloveniji prepoved prehajanja regij, omejitev gibanja med 21. in 6. uro, koriščenje vavčerjev ni več izjema

Opolnoči bo stopil v veljavo nov odlok, s katerim vlada omejuje zbiranje z desetih na samo šest oseb. Od jutri bo tudi omejeno gibanje v nočnem času, med 21. in 6. uro, prehajanje med regijami bo prepovedano tudi za prebivalce (za zdaj še) oranžnih regij. Opolnoči začne veljati umestitev regij v nove cone, tako da bomo imeli s polnočjo zgolj še eno oranžno regijo, je povedal notranji minister Aleš Hojs. Prav tako izjema glede koriščenja bonov v že rezerviranih turističnih zmogljivostih ne velja več.

Notranji minister Aleš Hojs Foto: Sta
Notranji minister Aleš Hojs Foto: Sta

SLOVENIJA > Potem ko je vlada razglasila 30-dnevno epidemijo po vsej državi, je notranji minister Aleš Hojs danes na novinarski konferenci predstavil nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom.

Prehajanje regij prepovedano, tudi če prihajate iz oranžne regije

Po epidemioloških podatkih, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, je mejna incidenca za uvrstitev med rdeče regije presežena tudi v Primorsko-notranjski in Goriški statistični regiji.

Po uradni razglasitvi, da spadata med rdeče regije, ostaja oranžno obarvana samo še Obalno-kraška regija. A tudi tu bo (z določenimi izjemami) od jutri veljala prepoved prehajanja regij. “Ni več možnosti prehajanja med regijami, ne glede na to, ali prihajate iz rdeče ali oranžne regije,” je dejal minister Hojs.

Zbiranje po novem omejeno na šest oseb

Danes opolnoči bo začela veljati tudi omejitev zbiranja na prostem do šest oseb, z izjemo družin oziroma članov skupnega gospodinjstva, ki šteje več kot šest oseb. “Prepovedani pa so vsi shodi, vse prireditve, verski obredi, poroke ... Vse, kar je bilo do danes še dovoljeno v oranžnih regijah, od jutri ne bo več,” je dodal Hojs.

Med 21. in 6. uro omejeno gibanje

Jutri ob 21. uri začne veljati tudi omejitev gibanja v nočnih urah. Od 21. do 6. ure bo gibanje dovoljeno le za nekatere izjeme: za prihod in odhod na delo, za intervencije, vezane na odpravljanje nevarnosti za ljudi in premoženje, za dostop do nujnih storitev za zavarovanje zdravja in premoženja. “Za ta odlok se je vlada odločila predvsem zato, ker je bilo v zadnjih tednih ugotovljeno, da je precej okužb posledica druženja v nočnem času, bodisi privatno bodisi v gostilnah, restavracijah ...” je pojasnil Hojs in poudaril, da ne gre za “policijsko uro”, saj odlok ni sprejet na podlagi zakonodaje, ki organizira in usmerja delo policije.

Turistične rezervacije bo treba preklicati

Vlada se je tudi odločila, da s seznama izjem za prehajanje regij črta tisto glede koriščenja turističnih bonov v že rezerviranih turističnih zmogljivostih. “Te rezervacije bo treba preklicati,” je dejal Hojs. Če imate rezervacijo opravljeno v vaši regiji, pa jo lahko koristite, je pojasnil.

Izjeme pri prehajanju regij

Prehajanje regij pa bo še naprej dovoljeno za prihod in odhod z dela, za izvajanje gospodarskih dejavnosti, za odpravljanje nevarnosti za življenje in premoženje, za oskrbo pomoči potrebnih družinskih članov, za dostop do zdravstvenih ustanov in lekarn, za delovanje pravosodnih organov, za oskrbo oseb s posebnimi potrebami in za dostop do posesti in objektov v drugi statistični regiji, pri čemer so v odloku jasneje zapisali, da ta izjema velja za vse člane skupnega gospodinjstva.

Veliko Slovencev se je konec tedna odpravilo na Hrvaško. “V kolikor imate v tujini nepremičnino ali zemljišče, ki ga morate pod nujno oskrbeti v teh dneh, je to mogoče za ožje družinske člane oziroma člane istega gospodinjstva. Ni pa dopustno, da se iz rdeče regije peljete denimo na kavo v Celovec,” je pojasnil Hojs. Izjema ni namenjena dopustovanju, sončenju na hrvaški obali, je dodal.


Najbolj brano