Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami pozivi h končanju nasilja, tudi na spletu

Današnji mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami izpostavlja digitalne razsežnosti nasilja nad ženskami in dekleti, so sporočili iz Sveta Evrope. Opozarjajo, da razvoj novih tehnologij omogoča tudi nove možnosti za nasilje, in pozivajo k ukrepom, ki bi ga zaustavili. V več organizacijah pa so v sredo pozvali k ničelni toleranci do nasilja.

Bela pentlja simbolizira podporo ob dnevu boja proti nasilju nad 
ženskami in otroki.

 Foto: STA
Bela pentlja simbolizira podporo ob dnevu boja proti nasilju nad ženskami in otroki.  Foto: STA

SLOVENIJA > Hiter razvoj informacijskih in komunikacijskih tehnologij omogoča tudi nove možnosti za nasilje nad ženskami in dekleti, ki so s tem izpostavljene večjemu tveganju za zlorabe. Ženske in dekleta so v digitalnem svetu lahko izpostavljene zasmehovanju zaradi videza, prav tako pa so lahko žrtve spolnega nadlegovanja, ki med drugim vključuje pošiljanje neželenih spolnih podob na spletu, ali celo neželenega deljenja njihovih osebnih informacij, so sporočili iz Sveta Evrope.

Širje stebri boja proti nasilju: preprečevanje, zaščita, pregon in usklajene politike

Neodvisna strokovna skupina Grevio Sveta Evrope je od mednarodnem dnevu pripravila in objavila novo priporočilo za obravnavo digitalne razsežnosti nasilja nad ženskami, v katerem je ta pojem tudi jasno opredeljen. V poročilu so prav tako predlagani posebni ukrepi za boj proti nasilju, ki temeljijo na štirih stebrih istanbulske konvencije. To so preprečevanje, zaščita, pregon in usklajene politike, so spomnili.

Apel Policijske uprave Koper: Prijavite nasilje na 113!

Na vse občane apeliramo: Če zaznate nasilje v družini, nas o tem obvestite, saj žrtev velikokrat težko najde način, da bi sama poklicala na pomoč. Ne zatiskajte si oči in ne preslišite klicev (četudi posrednih) na pomoč iz sosednjega stanovanja. Večkrat pokličite znanko, ki vam je že kdaj povedala za situacijo v družini, če mogoče potrebuje pomoč in podporo, ko ne more iz nasilnega odnosa.

Žrtve nasilja v družini so velikokrat tudi otroci, ki nimajo možnosti, da bi poiskali pomoč v raznih organizacijah, ki pomagajo žrtvam nasilja v družini, niti ne hodijo v šolo, kjer bi se o svojih težavah lahko pogovorili z učiteljem ali svetovalno delavko.

Dolžnost vseh sorodnikov, sosedov, naključnih opazovalcev, učiteljev, strokovnih delavcev, zaposlenih v zdravstvu ... je, da tudi v tem času, ko z otroki nimajo neposrednega osebnega stika in se jim tako otroci ne morejo zaupati, pri otrocih zaznavajo znake stiske ter morebitne posledice trpinčenja ali nasilja. Zdaj je čas, da postanemo glas otroka in o svojih

opažanjih obvestimo pristojne institucije (center za socialno delo,

policijo ...). Naj fizična razdalja ne pomeni tudi razdalje v odnosu.

Bodimo v teh dneh poslušno uho, pozorno na težave, s katerimi se otroci srečujejo v domačem okolju.

Ne čakajte, da se bo nasilje končalo samo od sebe, saj je to malo verjetno.

Pozivamo tudi vse žrtve, naj nasilje prijavijo policiji, ker lahko le tako ustrezno ukrepamo ter nasilje ustavimo. Obstaja pomoč. Obstaja rešitev.

Prijavi nasilje na 113!

PU Koper

Že pred današnjim mednarodnim dnem boja proti nasilju nad ženskami so v več slovenskih organizacijah pozvali k ničelni toleranci do nasilja. Ženske namreč še vedno pogosto niso deležne takšne pomoči, kot jo pričakujejo in kot jo potrebujejo, so v sredo na novinarski konferenci, na kateri so sodelovale tudi predstavnice Ženskega foruma SD, društva Ključ in Inštituta 8. marec, opozorili v društvu za nenasilno komunikacijo.

Ena od treh žensk bo v svojem življenju doživela eno od oblik nasilja

Po podatkih Združenih narodov bo ena od treh žensk v svojem življenju doživela eno od oblik nasilja. V času globalne zdravstvene krize pa številke rastejo. Novo poročilo Združenih narodov (ZN), ki je zajelo 13 držav od začetka pandemije, namreč kaže, da sta dve od treh žensk poročali, da sta doživeli nasilje ali da poznata žensko, ki ga je doživela. Samo ena od desetih se bo po pomoč obrnila na policijo. Pandemija, ki smo ji priča, je nasilje nad ženskami še bolj prikrila, zato opozarjajo ZN.

ZN so 25. november za mednarodni dan za končanje nasilja nad ženskami in deklicami razglasili leta 1999. S tem datumom se vsako leto pričenja 16 dni aktivizma proti nasilju nad ženskami, ki se končajo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.


Najbolj brano