Nov izpad komenskega ministra Bandellija

Ministra za kohezijo Marka Bandellija po napovedi stranke SAB v ponedeljek čaka pogovor s premierjem Marjanom Šarcem. Pojasniti mu bo moral pisanje kandidatu za komenskega župana Eriku Modicu, v katerem ga opozarja, da v primeru izvolitve ne bo imel podpore dveh vladnih resorjev, kohezijskega in infrastrukturnega.

Marko Bandelli Foto: Sta
Marko Bandelli Foto: Sta

KOMEN > Marko Bandelli se je za svoje dejanje opravičil, ali ga bodo zaradi teh groženj doletele kakšne sankcije, pa še ni znano. “Marko Bandelli bo vse okoliščine tega pisanja predsedniku vlade Marjanu Šarcu pojasnjeval v ponedeljek (premier je na delovnem obisku v Španiji, op. a.). Posebej pa se bo z njim pogovorila tudi predsednica stranke Alenka Bratušek, ko se vrne z bolniške odsotnosti, predvidoma prihodnji teden. Za stranko pa je zelo pomembno, da se je Bandelli opravičil, zaveda se, da je naredil napako, in jo obžaluje,” pravi Denis Vičič, ki v stranki SAB skrbi za odnose z javnostmi. Tudi v koalicijskih strankah SD, SMC in Desus pravijo, da sta v tem primeru na potezi Šarec in Bratuškova.

Opravičil se je

Bandelli je že septembra na naslov Erika Modica, sicer dolgoletnega zaposlenega v komenski občinski upravi in zadolženega za evropske projekte in investicije, in še nekaterim drugim prejemnikom poslal elektronsko pismo, v katerem med drugim piše: “Predragi Erik. Sporočili so mi, da boš kandidiral za župana. Ta tvoj dopis je dokaz moji hipotezi, da je tvoja kandidatura zgolj namenjena tvojim osebnim interesom in neprestani bitki, ki jo imate ti in Malgajevi. Če bo res tvoja kandidatura zgolj boj proti sosedom, vedi, da moje podpore ne bo. Pa sam veš pomen nepodpore dveh pomembnih resorjev, kot so kohezija, EU sredstva za regionalni razvoj in predvsem infrastrukture.” Besedila v uredništvu nismo slovnično popravljali.

Zdaj se je Bandellijevo pisanje znašlo v javnosti. Minister je zanikal, da je Modicu grozil. A priznava napako, ki jo je naredil s svojim pisanjem Modicu. V opravičilu piše, da “se je v želji obsoditi krivico oziroma preprečiti krivično delovanje v svoji ostrini spozabil”. “Nikdar ne bi poskušal preprečiti koriščenja kateremukoli upravičencu, ki je oziroma bi bil uspešen na razpisih, ki jih sicer v izvajanju evropske kohezijske politike v Sloveniji objavljajo ministrstva,” je med drugim zapisal. Opravičilo namenja tudi Alenki Bratušek, ki jo je, kot piše, “navajal popolnoma neupravičeno in brez njenega vedenja”.

Modic o sporu med Malgajevimi in vaščani Kobdilja

Erik Modic pisanja ministra ne želi komentirati, zanika pa Bandellijeve očitke, da kandidira, da bi rešil svoje spore z Malgajevimi v Kobdilju. “Saj ne gre za moj spor, ampak za spor med Malgajevimi in velikim delom vasi,” poudarja županski kandidat.

Družina Malgaj je lastnica Fabianijeve domačije v Kobdilju, Modic pa tam živi in oddaja apartmaje. Domačinom dobro znana nesoglasja so povezana s prirejanjem zabav na Fabianijevi domačiji, ki trajajo pozno v noč, in zemljiškimi zadevami.

V Komnu se sicer za župana poleg Modica (kandidira s podporo volilcev) potegujejo še Sergio Stancich (lista OKO), Goran Živec (lista Čas je za Kras) ter Dean Zalesjak, ki je kandidat strank SAB, SD in SMC, in ga aktivno podpira tudi Bandelli.

Minister za kohezijo je javnost razburil že pred pred mesecem dni, ko je na vprašanje o uporabi modrih luči na vožnji po avtocesti novinarjem odvrnil, da lahko po zakonu počne, kar hoče.


Komentar novinarja

Antiša Korljan

Oblastništvo, aroganca, škodljivost

Marko Bandelli je marsikaj. Je, denimo, razmeroma uspešen podjetnik. Vsakdo, ki v Sloveniji uspe, zasluži spoštovanje. Je tudi nekdanji komenski župan. Kot marsikdo, ki uspe, je zaznal klic skupnosti, da bi zanjo naredil nekaj več, in se je podal v lokalno politiko. Načeloma hvalevredno dejanje. To obdobje javnost ocenjuje mešano, ne gre mu denimo odrekati zaslug za ureditev Štanjela, na drugi strani marsikdo njegovo županovanje ocenjuje negativno. Za vaške skupnosti, denimo, je bil ves čas ...

Preberi več

Najbolj brano