Nestrpnega čakanja na rezultate mature je konec!

Državni izpitni center je danes objavil rezultate splošne mature, dijaki, ki so opravljali poklicno maturo, pa so za svoj uspeh izvedeli že pred tednom dni. Na Primorskih gimnazijah se letos ne morejo pohvaliti z diamantnimi maturanti, torej tistimi, ki so na splošni maturi dosegli vseh 34 točk, se je pa kar nekaj gimnazij okitilo z zlatimi maturanti, ki so zbrali več kot 30 točk.

Uspehi, ki so jih letos dosegli maturanti, so povsem primerljivi z 
uspehi iz preteklih let.  Foto: STA
Uspehi, ki so jih letos dosegli maturanti, so povsem primerljivi z uspehi iz preteklih let.  Foto: STA

SLOVENIJA > Zlati maturantje prihajajo iz gimnazij v Ajdovščini, Idriji, Kopru, Novi Gorici, Postojni, Sežani, Tolminu in Vipavi.

Vseh zlatih maturantov je bilo v Sloveniji 271, deset od teh jih je doseglo vse točke. Zlati maturantje na splošni maturi prihajajo iz 47 slovenskih gimnazij.

Na poklicni maturi jih je 84 doseglo vse točke

Na poklicni maturi je bilo kandidatov, ki so dosegli prav vse točke, 84. Med njimi so tudi Žana Kizić (Nova Gorica), Kaja Hrvatin, Nika Konestabo, Luka Požar in Kristina Sanabor (vsi iz Izole), Matija Stražišar (Postojna) in Mateja Vitežnik (Ajdovščina).

Vseh zlatih maturantov na poklicni maturi je 337, prihajajo pa iz 79 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih. Poklicno maturo je sicer v spomladanskem roku opravljalo 8061 kandidatov (lansko leto nekaj manj), od tega 6927 dijakov in 1134 ostalih. Od 7626 kandidatov, ki so poklicno maturo v celoti opravljali prvič, je preizkus uspešno opravilo 7024 kandidatov ali 92,11 odstotka, kar je nekoliko manj kot lani (93,15 odstotka).

Najuspešnejši maturanti Srednje šole Izola

Na Srednji šoli Izola so že minuli teden slovesno razglasili rezultate poklicne mature, ki jo je v spomladanskem roku opravilo 96 dijakov. “To nas izredno veseli in navdaja z upanjem, da bodo vsi dijaki, ki so maturo opravili, našli iskro v sebi in nadaljevali z zastavljeno študijsko ali poklicno potjo,” je ob tem dejala ravnateljica Adelija Perne, ki je posebej pohvalila štiri diamantne dijake z vsemi doseženimi točkami - Kajo Hrvatin, Niko Konestabo in Luko Požarja iz programa predšolska vzgoja ter na Kristino Sanabor iz vrst gostinsko-turističnih tehnikovc.

Na splošni maturi podoben uspeh kot lani

Rezultati letošnje splošne mature kažejo skoraj 94-odstotno uspešnost kandidatov. Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je dejala, da je uspeh podoben lanskemu. Nekih večjih odstopanj pri maturi sicer po njenih besedah v zadnjem triletju ni, kar pomeni, da je uspeh približno enak.

Letos je splošno maturo po ministričinih besedah na 84 šolah po Sloveniji opravljalo skupaj 6248 kandidatov, kar je nekoliko manj kot lani, ko jih je bilo 6376. Maturo je opravilo 5235 kandidatov ali 93,67 odstotka, kar je nekoliko več kakor lani, ko jih je bilo uspešnih 93,45 odstotka.

Zlati maturanti Gimnazije Koper

Z Gimnazije Koper so sporočili, da je splošno maturo v je opravljalo 105 njihovih dijakov naše šole, od katerih nihče ni bil v celoti neuspešen, le dva dijaka imata popravne izpite. “V splošnih oddelkih je bil uspeh stoodstoten, na ravni cele šole pa je bil uspeh 98-odstoten,” so zapisali. Ponašajo se s kar devetimi zlatimi maturanti. To so: Žiga Sardoč, Tisa Bajec, Gaja Grižon, Tina Kocjančič, Andrej Laganis, Aja Golob, Marko Kusić, Aljaž Kokole in Anja Lakoseljac.

Ministrica: standardi znanja so ustrezno doseženi

Mednarodno maturo pa je opravljalo 66 dijakov iz Slovenije in 20 tujcev. Pri tem je bilo na mednarodni maturi kar 37 zlatih maturantov, kar pomeni, da so dosegli vsaj 40 točk od skupno možnih 45 točk.

Po ocenah ministrice nekih večjih odstopanj pri splošni in poklicni maturi v zadnjem triletju ni, kar pomeni, da generacijsko dosegamo približno enake uspehe. Tako gre po njenih besedah le za to, koliko tistih najodličnejših ali malo manj najodličnejših imamo, sicer pa da so standardi znanja ustrezno doseženi.


Najbolj brano