Nataša Pirc Musar v tekmo za predsednico republike

Pravnica Nataša Pirc Musar se podaja v boj za mesto predsednice države, je napovedala na današnji novinarski konferenci. Kandidaturo bo vložila s podpisi volilcev, jo pa že zdaj javno podpira več posameznikov iz različnih sfer družbe, med drugim tudi nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk.

Pravnica Nataša Pirc Musar se podaja v boj za mesto predsednice 
države. Foto: STA
Pravnica Nataša Pirc Musar se podaja v boj za mesto predsednice države. Foto: STA

LJUBLJANA > Gonilo njenega dela bo, če bo izvoljena, moč strniti v stavek: "Ne bom tiho," je ob današnji najavi kandidature poudarila Pirc Musarjeva. Kot pojasnjuje, se namreč že vse svoje življenje ukvarja s temeljnimi človekovimi pravicami in temelji pravne države, prav predsedniška funkcija pa je po njenem mnenju tista, kjer je boj za obe omenjeni področji poudarjen.

Pirc Musarjevo so, kot je danes spomnila, že velikokrat vabili, da vstopi v politiko, a je vsakič znova zatrjevala, da je za to premlada, poudarja predsedniška kandidatka. Zatrjuje tudi, da se v izvršilni veji oblasti ne vidi, saj je treba ob tem včasih sprejemati tudi "gnile kompromise".

Ocenjuje, da ji je funkcija predsednice države pisana na kožo

Že nekaj let pa v njej tli želja, da bi lahko v slovenskem družbenem in političnem prostoru lahko še kaj naredila, zato ocenjuje, da ji je funkcija predsednice države pisana na kožo.

Kandidaturo bo vložila s podpisi volivcev, v skladu z zakonom jih mora zbrati 5000. Kot še poudarja Pirc Musarjeva, ne bo pristala na to, da bi postala strankarska kandidatka, ne bo pa odklonila pogovorov o morebitni podpori s kakšno od strank.

Pirc Musarjevo sicer pri kandidaturi podpira 14 posameznikov iz različnih sfer družbe, ob nekdanjih predsednikih Kučanu in Türku še igralki Milena Zupančič in Nataša Barbara Gračner, pevka Alenka Godec, pisatelj Tadej Golob, članica SAZU in profesorica prava Alenka Šelih, dolgoletni televizijski voditelj in novinar Slavko Bobovnik, nekdanji košarkar Boštjan Nachbar, humanitarke Ninna Kozorog, Biserka Marolt Meden in Anita Ogulin, nekdanji predsednik DZ Pavel Gantar ter pravnik in humanitarec Dragan Petrovec.

Pirc Musarjeva je sicer danes kot prva uradno napovedala kandidaturo za predsednico države, med možnimi kandidati se omenja tudi podpredsednico največje vladne stranke Gibanja Svoboda Marto Kos - njeno kandidaturo bodo v ponedeljek obravnavali na kongresu stranke -, pa tudi nekdanjega premierja Mira Cerarja, nekdanjega ministra za zunanje zadeve Iva Vajgla in kočevskega župana Vladimirja Prebiliča.


Najbolj brano