Nasilnežev ne bodo enačili z miroljubnimi protestniki

Resorni ministrstvi in služba vlade za zakonodajo bodo do konca avgusta pripravili analizo pravnih podlag, ki so bile uporabljene v prekrškovnih postopkih zaradi kršitev ukrepov v času epidemije covida-19. Tako je včeraj sklenila vlada.

Tatjana Bobnar Foto: Daniel Novakovic/STA
Tatjana Bobnar Foto: Daniel Novakovic/STA

LJUBLJANA > Ministrstvoma za notranje zadeve in za pravosodje je vlada naložila, da do konca avgusta skupaj s službo vlade za zakonodajo pripravijo analizo vseh pravnih podlag in odlokov, na osnovi katerih so bili času epidemije covida-19 proti posameznikom uvedeni prekrškovni postopki ali izrečene globe. V okviru analize bodo opredelili različne kategorije prekrškov. Notranja ministrica Tatjana Bobnar, ki je po seji vlade predstavila sprejete sklepe, je ob tem spomnila, da gre za odloke, ki jih je ustavno sodišče že prepoznalo kot neustavne. “Šele na podlagi analize se bo mogoče odločiti o nadaljnjih korakih glede identificiranih pomanjkljivosti. Ključno merilo pri tem bo načelo ustavnosti, zakonitosti in sorazmernosti. Ne gre za potezo velikega čopiča. Nasilnežev ne bomo enačili z miroljubnimi protestniki,” je poudarila.

Vlada je včeraj preklicala tudi sklepe prejšnje vlade iz decembra 2021 o vložitvi tožb za povrnitev stroškov policije na štirih protestnih shodih.

Delovna skupina državnega odvetništva je namreč svetovala notranjemu ministrstvu, da se nove tožbe ne vlagajo, že vložene pa umaknejo. Bobnarjeva je ob tem poudarila, da so posegi v ustavno pravico dopustni le izjemoma, ta poseg pa mora biti nujen in sorazmeren. Poudarila je še, da zgolj formalna pomanjkljivost, kot je neprijava protestnega shoda, ne utemeljuje zahtevkov za povrnitev stroškov policije. Ta formalna pomanjkljivost je namreč že sankcionirana z globo, ki jo je policija tudi izrekla


Najbolj brano