Inštitut Rudolfovo dvignil znanstvenike na noge

Na shodu za znanost so bili kritični do ustanavljanja novih visokošolskih in raziskovalnih zavodov. Martina Lukšič Hacin iz organizacijskega odbora shoda je dejala, da novim javno-raziskovalnim zavodom ne nasprotujejo, ne morejo pa pristati na to, da nastajajo kot posledica zgolj političnih odločitev in brez predhodne širše strokovne presoje.

Na shodu za znanost so bili kritični do ustanavljanja novih 
visokošolskih in raziskovalnih zavodov. Foto: STA
Na shodu za znanost so bili kritični do ustanavljanja novih visokošolskih in raziskovalnih zavodov. Foto: STA

LJUBLJANA > Martina Lukšič Hacin je povedala še, da ne morejo "pristati na podvajanje dejavnosti in neracionalno razsipavanje težko pridobljenih sredstev, ki se izvaja po alternativnih, in ne ustaljenih poteh, ki so veljale in veljajo za ostale znanstvene institucije". V. d. direktorja Agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) Mitjo Lainščaka je pozvala, naj ne podpiše pogodb o stabilnem financiranju z novonastalimi zavodi, upravni odbor ARRS pa je pozvala, da nadzira in ustavi nezakonito porabo denarja.

Devet zahtev v bran znanosti

Predstavila je devet zahtev Rektorske konference RS, Koordinacije raziskovalnih inštitutov Slovenije - KOsRIS in organizacijskega odbora shoda za znanost, ki so organizirali shod. Med drugim zahtevajo upoštevanje in avtonomijo znanosti, "ki jo lahko omogoča samo učinkovito in politično neodvisno vodstvo ARRS", transparentno delitev raziskovalnega denarja, samostojno ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter ureditev plačnih nesorazmerij in dvig plač mladih znanstvenic in znanstvenikov ter strokovnih sodelavcev in sodelavk.

Dr. Rado Pišot: “Do novih javnih zavodov s strateškim dogovorom”

O nameri preoblikovanja zasebne novomeške fakultete za industrijski inženiring v javni zavod direktor Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper dr. Rado Pišot pravi: “Poglobljeno se lahko spuščam v znansvetno-raziskovalne zavode. Ampak tudi pri izobraževalnih je tako, da morajo zagotavljati določeno kakovost in odličnost na določenih podlagah in nastajati v strateško dogovorjenem časovnem okvirju. S tega vidika je spodbuda za nastajanje novih izobraževalnih ustanov lahko zelo pozitivna. Vendar mora biti to utemeljeno na določeni osnovi, strateški odločitvi države.”

Tako, še poudarja Pišot, je nastajala Univerza na Primorskem, kjer so bili zbrani vsi deležniki, ki so o tem dosegli konsenz, in ki danes poleg ljubljanske in mariborske predstavlja tretjo os intelektualnega potenciala. “Na ta način ima novo ustanavljanje smisel. Za razliko od tega, če nastaja na političnih vzvodih.”

Slovenske raziskovalke in raziskovalci so včeraj z novim shodom za znanost opozorili na “nepremišljeno” ustanavljanje novih javnih raziskovalnih zavodov, ki da ne izpolnjujejo uveljavljenih meril kakovosti.

“Tudi mi smo vedno del tega in shod podpiramo,” je poudaril Pišot. In dodal: “V razvitih državah znanosti namenjajo tudi 4,7 in več odstotka BDP in na ta segment ni treba nikomur javno opozarjati, saj sami vidijo v tem dodano vrednost, ki je za razvite države smiselna.” TMV

Foto: STA

Predsednik rektorske konference in rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič je dejal, da so izjemno zaskrbljeni zaradi aktualnega ustanavljanja novih raziskovalnih inštitutov in regionalnih javnih fakultet oziroma univerz brez ustreznih analiz, brez posvetovanj ter v nasprotju s sprejetimi in strateškimi dokumenti. "Slovenija je še vedno država, ki med vsemi državami EU vlaga najmanjši delež javnih sredstev v znanost, razvoj, inovacije in visoko šolstvo. Vprašati se moramo, ali pri delitvi že tako majhnih javnih sredstev ravnamo racionalno in odgovorno," je opozoril.

Foto: STA

Rektor Univerze v Novi gorici Boštjan Golob je povedal, da jih skrbi implementacija zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti. Ob sprejemu zakona so verjeli, da bo predviden denar namenjen smiselnemu, enakomernemu in delno tudi regionalno usmerjenemu razvoju raziskovalne dejavnosti ter da bo uporabljen transparentno, na podlagi ocen evropsko primerljive kakovosti. "Danes, skoraj štiri mesece po sprejemu zakona, znanstveniki in znanstvenice še vedno ne vemo, kakšna sredstva bodo institucije prejele iz naslova stabilnega financiranja. In to je resna skrb," je poudaril.

Proti razvrednotenju naložb z nepremišljenimi odločitvami

Slovenska družba se je še pravi čas odločila za razvoj, za večja vlaganja v znanost in za razvoj človeških virov, je na shodu povedal vodja KOsRIS Gregor Anderluh. "Ne razvrednotimo teh obetavnih začetkov z nepremišljenimi odločitvami glede novih institucij, z nejasnim programom dela in brez omembe vrednih dosežkov ali s počasnim reševanjem akutnih problemov, ki jih še imamo v raziskovalnem prostoru," je opozoril.

Foto: STA

Visokošolski sindikat Slovenije pa je v pozivu ob shodu zapisal, da naj upravni odbor ARRS prepreči financiranje inštituta Rudolfovo. Po njihovih besedah želi vlada z ustanavljanjem javnih visokošolskih in raziskovalnih zavodov v Novem mestu priklopiti krog svojih političnih podpornikov na državni proračun mimo veljavnih postopkov in smernic nedavno sprejetih strateških dokumentov, so zapisali.


Najbolj brano