Na Severnoprimorskem in Notranjskem največ okuženih ponovno v domovih za starejše

Veliko večino novih okužb s koronavirusom so v sredo v Občini Idrija potrdili v obeh enotah Doma upokojencev Idrija, tako v enoti Marof kot Idrija. Na Notranjskem je najhuje v Domu upokojencev v Postojni, kjer je trenutno okuženih 68 stanovalcev in 23 zaposlenih.

Na Notranjskem je najhuje v Domu upokojencev v Postojni, kjer je 
trenutno okuženih 68 stanovalcev in 23 zaposlenih. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Na Notranjskem je najhuje v Domu upokojencev v Postojni, kjer je trenutno okuženih 68 stanovalcev in 23 zaposlenih. Foto: Veronika Rupnik Ženko

NOVA GORICA, POSTOJNA > Po besedah direktorice Doma upokojencev Idrija Urške Močnik imajo v enoti Marof trenutno 37 aktivno okuženih stanovalcev in 21 zaposlenih; 18 stanovalcev je ozdravelo in jih bodo preselili v belo cono. V enoti Idrija imajo 29 aktivno okuženih stanovalcev in 13 zaposlenih, iz rdeče v belo cono pa bodo v naslednjih dneh preselili enajst stanovalcev. Iz Marofa so trije stanovalci hospitalizirani, iz enote Idrija pa jih je v bolnišnici trenutno pet.

S selitvijo ne bo nič, saj bi zanjo potrebovali več kadra

"Zagotovo bi bila selitev na zunanjo lokacijo optimalna varianta, tako smo se tudi pripravljali in načrtovali. V idrijski športni dvorani je na voljo 34 mest, vendar s to selitvijo ne bo nič, saj bi zanjo potrebovali več kadra, ki pa ga zaradi visoke obolevnosti med zaposlenimi, še posebej tistimi v zdravstveni negi, trenutno nimamo," je povedala Močnikova v izjavi, ki jo je posredoval regijski štab Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko. Zato so rdečo cono uredili znotraj doma.

Do posameznih novih okužb pa je prišlo tudi v obeh domovih v novogoriški občini, predvsem v Domu upokojencev Nova Gorica in njihovi enoti Podsabotin ter v Domu upokojencev v Gradišču nad Prvačino. V podbrškem domu ostarelih pa je okuženih pet zaposlenih in 22 stanovalcev.

Najhuje je v Postojni

Na Notranjskem imajo aktivne okužbe med stanovalci štirih od šestih domov. Najhuje je v Postojni, kjer je okuženih 68 stanovalcev in 23 zaposlenih, v Domu upokojencev v Ilirski Bistrici je okuženih 40 stanovalcev in sedem zaposlenih, v domu v Cerknici pa 37 stanovalcev in 11 zaposlenih.

V ostalih treh domovih v regiji je okužb manj. V postojnskem domu Talita kum imajo okuženega enega stanovalca in dva zaposlena, okužen je en zaposlen iz Doma upokojencev v Sežani in trije v Domu na Krasu iz Dutovelj.

Kot je povedal poveljnik regijskega štaba CZ za Notranjsko Sandi Curk, so k večjemu številu okuženih v Občini Postojna delno prispevale tudi nove okužbe v enem izmed tamkajšnjih domov.


Najbolj brano