Na dnevu odprtih vrat bodo preverjali pravilnost izplačila minimalne plače

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) bo v četrtek v svojih sindikalnih pisarnah po Sloveniji pripravila dan odprtih vrat, na katerem bodo za delavce preverjali pravilnost izplačila minimalne plače. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala predsednica ZSSS Lidija Jerkič, bo svetovanje individualno.

Boštjan Medik, Lidija Jerkič in Jaka Šilak Foto: Sta
Boštjan Medik, Lidija Jerkič in Jaka Šilak Foto: Sta

SLOVENJ GRADEC > Strokovne službe ZSSS bodo po besedah Lidije Jerkič v 14 slovenskih mestih na razpolago vsem članom in nečlanom sindikata, ki potrebujejo pojasnila glede letošnjega dviga minimalne plače in pomoč pri reševanju težav. Minimalna plača po novem znaša 940 evrov bruto.

Jerkičeva delavcem, ki bodo prišli na dan odprtih vrat, svetuje, naj s seboj prinesejo plačilno listo za letošnji januar, zaradi lažjih primerjav pa tudi nekaj plačilnih list iz leta 2019. Prav tako je treba imeti ob sebi pogodbo o zaposlitvi in morebitne anekse, če so jih delavci ob dvigu minimalne plače prejeli v podpis.

Kaj je osnovna plača in kaj minimalna

Po oceni Jerkičeve so se na terenu soočili s problematiko nepoznavanja, kaj je osnovna plača in kaj minimalna. Sindikalni zaupniki so jih opozorili tudi na nepravilnosti pri načinu obračunavanja nadomestil za krajšo bolniško odsotnost in letni dopust, ki naj bi jih posamezni delodajalci obračunavali od napačnih osnov.

“Ne znam oceniti, kaj se dogaja tam, kjer sindikata ni,” je še dejala Jerkičeva. Dodala je, da morda nekateri delodajalci pri izplačilu januarske minimalne plače ne bodo obračunavali stimulacij.

Jerkičeva pričakuje pritisk na dvig vseh plač

Za Jerkičevo težava sicer ni minimalna plača, ampak plače nasploh. Tako pričakuje pritisk na dvig vseh plač, porast minimalne plače, ki naj bi presegla tisoč evrov, pa napoveduje za januar 2021, ko bo znana nova ocena minimalnih življenjskih stroškov. Ti bodo po njeni oceni porasli za 20 do 40 evrov.

Na vprašanje, v katerih panogah pričakuje nepravilnosti pri izplačilu minimalne plače, je Jerkičeva odgovorila, da tam, kjer so plače nizke. To so gradbeništvo, pohištvena industrija in lesarstvo. Delodajalce, ki zakona o minimalni plači ne bodo spoštovali, bodo kazensko ovadili.


Najbolj brano