Mladi za podnebno pravičnost: Dovolj imamo praznih obljub

Mladi za podnebno pravičnost so danes s protestom v središču Ljubljane glasno opozorili na ignoranco oblastnikov do reševanja okoljske krize in jih pozvali k ukrepanju. Na shodu so se jim pridružili tudi somišljeniki iz drugih organizacij, gibanj in sindikatov. "Danes smo tukaj, ker imamo dovolj praznih obljub," je poudarjala zbrana množica.

Mladi za podnebno pravičnost so danes s protestom v središču 
Ljubljane glasno opozorili na ignoranco oblastnikov do reševanja 
okoljske krize in jih pozvali k ukrepanju.  Foto: Bor Slana/STA
Mladi za podnebno pravičnost so danes s protestom v središču Ljubljane glasno opozorili na ignoranco oblastnikov do reševanja okoljske krize in jih pozvali k ukrepanju.  Foto: Bor Slana/STA

LJUBLJANA, MARIBOR > S transparenti "Narava nas ne potrebuje, mi potrebujemo naravo", "Prihodnost bo zelena ali pa je ne bo" in "Naravo ubit ni profit" je več sto zbranih udeležencev "podnebnega štrajka" trenutni oblasti dalo vedeti, da sprememb, h katerim so v zadnjih letih na podobnih dogodkih že večkrat pozivali, še vedno ni na vidiku.

Foto: STA

Pred volitvami polni zelenih obljub

"Koalicijske stranke so bile pred volitvami polne zelenih obljub, ki jih ne izpolnjujejo dovolj hitro in ambiciozno, s številnimi ukrepi pa delujejo v nasprotno smer. S subvencijami v letalstvu, pospešeno militarizacijo in vzdrževanjem sistema brezmejne rasti delujejo v smer zaostrovanja okoljske krize," je v imenu Mladih za podnebno pravičnost pred zbrano množico na ljubljanskem Kongresnem trgu povedala Pia Zupančič.

Dodala je, da se borijo za pravičen zelen prehod, ki bo v skladu s časovnicami, na katere opozarja znanost, ter bo spremenil sistem produkcije in potrošnje ter v osredje postavil potrebe ljudi in narave, ne pa kapitala.

Današnji shod mladih za podnebno pravičnost v Ljubljani je sprva potekal v skladu z napovedanim programom, nato pa so protestniki vstopili na bežigrajski stadion, ki je v zasebni lasti. Pri tem so poškodovali in odstranili verigo na vratih objekta, storilca policisti še iščejo. Popisali so sicer 48 oseb. Policija je po lastnih navedbah pred začetkom shoda organizatorja ponovno pozvala, naj shod poteka v skladu s programom in z upoštevanjem cestnoprometnih predpisov. Nekaj po 14. uri pa je trenutno še neznani storilec poškodoval in odstranil verigo na vratih objekta na Dunajski cesti in omogočil, da je več udeležencev shoda vstopilo na zasebno posest, kjer so nadaljevali s shodom, so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana. "Policisti so zaradi zaznave suma storitve kaznivega dejanja v skladu s 40. členom zakona o nalogah in pooblastilih policije pričeli z ugotavljanjem identitete oseb, ki so vstopile v notranjost objekta. Z razlogom ugotavljanja identitete so bile osebe tudi takoj seznanjene," so zapisali na policiji. Skupno je bila po navedbah policije ugotovljena identiteta 48 oseb, od tega sta bili dve osebi mladoletni. Okoli 15. ure se je shod zaključil. Policisti so po končanem shodu opravili ogled kraja kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, o vseh okoliščinah pa bodo obveščali pristojno državno tožilstvo. Lastnika objekta (družbo Bežigrajski športni park, katere lastnik je prek podjetja Elektronček Joc Pečečnik, op. p.) so glede motenja posesti napotili na zasebno tožbo.

Ob protestu so na predstavnike oblasti naslovili tudi daljši seznam zahtev, ki se dotikajo nujnih ukrepov na različnih področij - od energetike, prometa, dela in sociale do financ in gospodarstva ter mednarodnih odnosov, kmetijstva in biodiverzitete. Te so oblikovali na podnebnih skupščinah, ki so potekale v lanskem letu, in so še vedno aktualne. "Zahtevamo spremembe na vseh ravneh delovanja družbe. Zahtevamo podnebno pravičnost, in to zdaj," so podčrtali.

Na tisoče mladih po vsem svetu je danes v okviru usklajenega globalnega protesta na ulicah od pristojnih zahtevalo nujnejše ukrepanje za naslavljanje podnebnih sprememb. Med prvimi so se na ulice podali mladi na Novi Zelandiji, kasneje pa so se jim pridružili tudi mladi v Nemčiji, Italiji in Avstriji. Organizacija tokratnih podnebnih protestov je potekala pod okriljem mladinskih gibanj School Strike in Petki za prihodnost. Demonstracije in shodi so bili načrtovani po skoraj vseh celinah.

Opozorili tudi na poglabljajočo stanovanjsko krizo

Protestniki so v nagovorih opozorili tudi na poglabljajočo stanovanjsko krizo. "Vlada trdi, da se zavzema za trajnost. Trajnost niso le nizkoenergetska gradnja, nekaj dreves na dvorišču ali sončne celice na strehi. Trajnost so tudi pošteno plačilo delavcem, primerni delovni pogoji, javno zdravstvo, progresivni davčni sistem, razvejan javni promet in kakovostna stanovanja, dostopna vsem," je izpostavila Maša Hawlina iz zadruge Zadrugator in se ob tem zavzela za drugačno politično sedanjost, ki bo gradila na "družbeni in okoljski pravičnosti".

Foto: STA

S kritikami na račun vladajočih prav tako ni skoparil Luka Stegne iz Liste demokratičnega študentstva. Kot je opozoril, zaradi trenutne energetske in draginjske krize grozi tudi vse večji usip študentov. "Mladi moramo vse več delati, da lahko doštudiramo. Če se bo planet vse bolj segreval, bodo delovni pogoji postajali vse bolj zahtevni. Sploh za tiste, ki delajo poleti v gostinstvu in skladiščih, ki se morajo učiti v vročih sobah," je orisal. Od države pričakuje več podpore mladim, kakovostne hrane, investicij v javni prevoz in regulacijo visokih najemnin.

Karavana udeležencev podnebnega protesta se je s transparenti v rokah in ob spremljavi glasbe v nadaljevanju podala tudi na pohod po Ljubljani.

Mladi za podnebno pravičnost so protestni shod pripravili petič od leta 2019. Mladi protestniki so se poleg na Kongresnem trgu v Ljubljani zbrali tudi na Trgu svobode v Mariboru. Ljubljanski shod je na tretjem programu prenašala Televizija Slovenija.


Najbolj brano