Minuta molka za Srebrenico

V spominskem centru v Potočarih v bližini Srebrenice so včeraj pokopali posmrtne ostanke še 50 bošnjaških žrtev. Spomin na genocid, v katerem so pripadniki sil bosanskih Srbov pod poveljstvom generala Ratka Mladića v nekaj dneh pobili 8372 muslimanskih mož in dečkov, so obeležili tudi v Ljubljani.Organizacijski odbor je ob letošnji obletnici izpostavil, da so bile  tudi ženske žrtve. Foto: STA
Organizacijski odbor je ob letošnji obletnici izpostavil, da so bile tudi ženske žrtve. Foto: STA

LJUBLJANA, SREBRENICA > V Potočarih od leta 2002 vsako leto pokopavajo posmrtne ostanke identificiranih žrtev. Doslej so jih pokopali 6671. Posmrtne ostanke približno tisoč žrtev še iščejo, saj so jih sile bosanskih Srbov iz primarnih grobišč premeščale na različne kraje, da bi tako zakrile svoj zločin.

Predsednik predsedstva BiH Šefik Džaferović je dejal, da danes ni bolj žalostnega kraja na svetu in da je bil genocid v Srebrenici skrbno načrtovan zločin s političnimi motivi.

“Moramo se strinjati, da vedenje vseh tistih, ki poveličujejo vojne zločine, pomeni žalitev za vse, ki žalujejo, in za vse nas, ter ogrožajo napore za boljšo prihodnost,” pa poudaril visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt, in priznal, da čuti tudi breme neuspeha mednarodne skupnosti, da ni zaščitila tistih, ki so bili izpostavljeni grožnji.

“Za genocid obstaja samo en krivec, in to je vojska bosanskih Srbov. Odpovedala pa je mednarodna skupnost, odgovorna je tudi nizozemska vlada, zato se vam najgloblje opravičujemo,” pa je dejala nizozemska ministrica Kasja Ollongren.

Nizozemske sile pod poveljstvom ZN so bile namreč tiste, ki bi morale zagotoviti varnost ljudi v Srebrenici.

Organizacijski odbor je sicer ob letošnji obletnici izpostavil vlogo žensk v boju za resnico o genocidu, kot tudi dejstvo, da so bile tudi one žrtve. Poudaril je njihovo vlogo pri iskanju pogrešanih, pri pričevanjih in identifikacijah žrtev, sodnem preganjanju odgovornih ter neumornih prizadevanjih za pravico.

“BiH v družino EU”

27. obletnico genocida so obeležili tudi v Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani. Na povabilo muftija Nevzeta Porića se je je udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je v svojem govoru izpostavil, da je Srebrenica drugo ime za zločin, spomin in opomin ter da bodo ljudje moralne pokončnosti sposobni le opirajoč se na resnico, pravico, odpuščanje in spravo.

Pokol v Srebrenici je za genocid leta 2007 spoznalo Meddržavno sodišče v Haagu, na kar so danes v izjavi opomnili tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu. “Genocid v Srebrenici je eden najtemnejših trenutkov v svetovni zgodovini in odgovornost vseh je boriti se za pravico in resnico ter proti zanikanju genocida,” so zapisali in dodali, da morata zavezanost humanosti in pravičnosti ostati temelj naše civilizacije.

Premier Robert Golob je zapisal, da Srebrenice ne bi smeli nikoli pozabiti, hkrati pa, da “moramo gledati naprej in odpreti vrata evropske družine ljudem v BiH s tem, da državi podelimo status kandidatke za članstvo”.


Najbolj brano