Ministru bo vroče, tudi ko se vrne iz Dubaja

Policisti so včeraj zjutraj začeli s stavko, ki bo trajala, dokler vlada ne izpolni njihovih zahtev. Državljanov naj ne skrbi, sporočajo; še naprej bodo varovali življenja in premoženje ljudi. Vseeno njihova stavka ni brezzoba. Med polletno stavko leta 2016 so, denimo, poskrbeli, da se je v državno blagajno nateklo za deset milijonov evrov manj glob.

Policisti so vladi sporočili, da je ne poslušajo več.  Foto: STA
Policisti so vladi sporočili, da je ne poslušajo več.  Foto: STA

LJUBLJANA > “Danes smo prišli pred vlado Republike Slovenije, da jasno in glasno sporočimo, da jih od tega trenutka dalje ne slišimo več. Tako kot oni ne slišijo nas. Stavkamo dokler ne priznajo posebnega statusa našemu poklicu,” je v. d. predsednika Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš včeraj zjutraj nagovoril stavkajoče sodelavce. V hudem metežu so pred vladno poslopje prišli stavkovni zaupniki in policisti, ki takrat niso bili v službi. Prepričani, da si vlada pred njihovimi zahtevami maši ušesa, so se tudi oni obrnili stran in si pokrili svoja.

Minister v “toplih krajih”

Četudi so začeli stavkati, državljanom sporočajo, da jih ne bodo pustili na cedilu. Njihova stavka je zakonsko omejena; dolžni so poskrbeti za varovanje življenja in varnosti ljudi ter premoženja, preiskovati kazniva dejanja, vzdrževati javni red, izvajati nadzor državne meje ter opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih. Včerajšnje vremenske razmere so že terjale povečano ukrepanje prometnih policistov, ki so bili vseskozi na terenu, skrbeli za pretočnost prometa in izločanje tovornih vozil.

Počivavškovi sindikati v marcu napovedujejo zaostritev stavke

Vladani pogajalci so neodzivni, ugotavlja skupina 16 sindikatov javnega sektorja, ki je 24. januarja pripravila enodnevno opozorilno stavko. Da bi pospešili dialog, so sindikati vladne pogajalce na pogajanja povabili v petek. Če bodo pogajanja še naprej v mrtvem teku, ta skupina sindikatov za 19. marec napoveduje zaostritev stavke. Kakšna bi ta zaostritev bila, sindikalno članstvo še ni odločalo, vodja koordinacije stavkovnih odborov Jakob Počivavšek pa napoveduje: “Definitivno bo ta stavka ostrejša in dalj časa trajajoča, kot je bila opozorilna.”

Policisti pričakujejo, da se bo vladna pogajalska skupina z njimi srečala konec tedna, “v trenutku, ko se bo minister Koprivnikar uspel vrniti iz toplejših krajev,” je dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Službena pot ministra Borisa Koprivnikarja na konferenco v tujino prav v času drugega stavkovnega vala je bila deležna številnih opazk.

Policisti vsaj do petka ne načrtujejo zaostrovanj stavke. “Bomo pa vsekakor v trenutku, ko bomo ocenili, da so pogajanja zastala oziroma da ni napredka pri izpolnjevanju naših stavkovnih zahtev, iz nabora pripravljenih ukrepov posegli po tistih, ki jih bo čutila vlada RS,” je napovedal Uroševič. O tem, kako bi utegnili zaostriti stavko, še nočejo govoriti. Kot je znano, so leta 2016, ko so stavkali pol leta, ost proti vladi uperili tako, da so izrekli za deset milijonov evrov manj glob. O tokratni stavki dajejo za zdaj vedeti le, da je lahko dolgotrajna.

Kristjan Mlekuš, v.d. predsednika Sindikata policistov Slovenije: “Če vlada oziroma njen glavni pogajalec s sindikati, gospod Koprivnikar, meni, da je bolj pomembno hoditi po tujem kot pa reševati stavkovne razmere doma, je to njegov problem in se bo moral s tem soočiti.”

Cerar: visoke zahteve v predvolilnem času

Policijska sindikata sta k stavki pozvala 9000 zaposlenih v Policiji in na notranjem ministrstvu. Oba sindikata imata približno 7500 članov, stavki pa naj bi se pridružili tudi nečlani. S tokratno stavko želijo doseči ponovno vzpostavitev razmerij do drugih poklicev v javnem sektorju. Leta 2016 so si s stavko izborili boljše vrednotenje svojega dela v primerjavi z ostalimi pooblaščenimi osebami, nakar pa je vlada lani v okviru odprave plačnih anomalij prevrednotila delovna mesta pri ostalih pooblaščenih uradnih osebah. Tako je vlada po prepričanju policistov spet podrla razmerja.

Danes bodo dvourno opozorilno stavko pripravili zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, jutri pa bodo stavkali še zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Premier Miro Cerar se je na ta niz stavk odzval z besedami, da so sindikati očitno zaznali, da je v predvolilnem času možno postaviti visoke zahteve. Te zahteve so po njegovem nerazumne, bistveno pretirane in takšne, da bi sesule finančni sistem, če bi jim šli naproti. Vseeno je Cerar napovedal dialog in postopno približevanje v prihodnje.


Najbolj brano