Mesec bi, a nikakor ne s Toninom

Izvršni odbor stranke NSi je včeraj zvečer razpravljal o prvem osnutku koalicijske pogodbe, ki so jo na mizo dobile stranke, ki se pogovarjajo za vstop v Šarčevo koalicijo. Svet stranke Levica pa je pred tem že odločil, da z vlado, v kateri bi bila NSi, ne bodo sodelovali. Če bi se NSi umaknila, pa je Levica pod svojimi pogoji še na razpolago Šarcu.

Levica sodelovanju v koaliciji še ni zaprla vrat.   Foto: Daniel Novakovic
Levica sodelovanju v koaliciji še ni zaprla vrat.  Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > Kljub drugačnim napovedim se tudi včeraj niso nadaljevali pogovori šestih strank (LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in NSi) o tem, ali in kako skupaj sestaviti vladno koalicijo. Nekaj predsednikov strank je bilo odsotnih, razlog za še en dan pogajalskega zatišja pa je tudi to, da je izvršni odbor NSi včeraj zvečer razpravljal o sprejemljivosti prvega osnutka koalicijske pogodbe. Zadnjo besedo bo sicer imel svet stranke in njeno članstvo, ki naj bi se o vstopu v koalicijo odločalo na internem referendumu.

Člani šestorčka: stvari gredo v pravo smer

Osnutek predloga koalicijske pogodbe potencialne partnerice že imajo na mizi. Slišati je, da je po mnenju nekaterih premalo dodelan in da še ni to, kar bi si želeli. V njem so med drugim zaveze za skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu, pri čemer naj bi sodelovali javni zdravstveni zavodi, koncesionarji in zasebniki. Postopoma bi dvignili najnižjo pokojnino, davčno pa razbremenili najproduktivnejši in razvojno najpomembnejši kader.

Pogovori šestorčka o tem, kje koalicijsko pogodbo še dopolniti, se bodo nadaljevali danes, ko naj bi se pogajalci lotili še kadrovskega razreza.

S projektom drugi tir bi nadaljevali; gradili bi ga po predvideni trasi z dvotirno progo, ni pa v osnutku pogodbe opredeljena usoda podjetja 2TDK in sodelovanje z Madžari. Iz iskanja najmanjšega skupnega imenovalca je izpadla tudi izenačitev financiranja programa javnih in zasebnih šol, kar je od države zahtevalo ustavno sodišče.

V potencialnih koalicijskih partnericah SD, SMC, SAB in DeSUS osnutek koalicijske pogodbe ocenjujejo kot napredek, ki pa še potrebuje izboljšave. Pred današnjim nadaljevanjem pogovorov so optimistični. “Mislim, da smo bližje vladi in koaliciji kot pa predčasnim volitvam in to me na nek način tudi veseli,” je včeraj dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Pogovori bodo še težki, a gredo v pravo smer, se strinjajo tudi ostali v zgoraj naštetih strankah in pričakujejo, da bodo z NSi uspeli doseči soglasje. Dejan Židan je, denimo, dejal, da SD v NSi vidi korektnega partnerja. “Verjetno potrebujejo nekaj časa, tudi mi ga potrebujemo in to je to,” je zavrnil, da bi jih skrbelo, ker je NSi prosila za enodnevni odlog koalicijskih pogajanj.

Če odpade NSi, je Levica še vedno voljna

Na drugi strani pa ostaja NSi še naprej moteča za Levico. Svet Levice je odločil, da Šarčeva vlada, če bo v njej NSi, ne more računati na podporo Levice pri posameznih projektih. Takšne vlade, kot nastaja zdaj, ne morejo podpreti, je dejal koordinator Levice Luka Mesec. “Takšna vlada naše podpore ne more imeti, ker je šla še korak bolj desno od prejšnje vlade Mira Cerarja,” je obrazložil.

Če bi se situacija spremenila in NSi ne bi bila več del Šarčeve vladne kombinatorike, pa bi svet stranke Levica ponovno odločal o sodelovanju s Šarcem. A kot pravi Mesec, bi morala biti koalicijska pogodba v tem primeru napisana povsem drugače, kot je zdaj. Sam sicer pričakuje, da je najverjetnejši scenarij oblikovanje sredinske vlade z NSi.


Najbolj brano