Med Dnevi cepljenja po odmerek prišlo za 68 odstotkov več ljudi kot teden prej

Na ministrstvu za zdravje so zadovoljni z odzivom prebivalcev, ki so se v okviru minulih dnevov cepljenja odločili za cepljenje proti covidu-19. Od četrtka do vključno sobote se je za cepljenje odločilo 41.200 ljudi, kar je za 68 odstotkov več, kot je bilo cepljenih v enakih treh dneh teden dni prej. Največ jih je prišlo po tretji odmerek.

Na ministrstvu za zdravje skupaj z Institutom Jožef StefanI 
ocenjujejo, da so z Dnevi celjenja preprečili  500 hospitalizacij, 60 
obravnav v enotah intenzivne terapije in 15 smrti. Foto: STA
Na ministrstvu za zdravje skupaj z Institutom Jožef StefanI ocenjujejo, da so z Dnevi celjenja preprečili 500 hospitalizacij, 60 obravnav v enotah intenzivne terapije in 15 smrti. Foto: STA

LJUBLJANA > Druga akcija Dnevi cepljenja se je zaključila v soboto ob 20. uri. Potekala je pod geslom Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej. Cepilni centri po državi so bili minule tri dni odprti od 8. do 20. ure, v nekaterih lokalnih skupnostih so bile organizirane tudi mobilne enote.

Največ jih je prišlo po tretji odmerek

Po trenutnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sta se v času od četrtka do vključno sobote za cepljenje s prvim odmerkom skupaj odločila 2102 posameznika, za drugi odmerek se je odločilo 4671 in za tretji odmerek 34.427 ljudi.

V četrtek se je cepilo skupaj 16.116 ljudi, v petek 15.732 in v soboto 9352, so danes sporočili z ministrstva za zdravje. Kot so ob tem pojasnili, imajo izvajalci cepljenja 48 ur časa za vnos podatkov v sistem, zato se lahko podatki, predvsem sobotni, še spreminjajo.

V enakem obdobju en teden prej, torej od 6. do vključno 8. januarja, se je cepilo 24.467 posameznikov. To pomeni, da je bil odziv na tokratne Dneve cepljenja za 68 odstotkov boljši kot pretekli teden, so navedli na ministrstvu.

Preprečili 500 hospitalizacij, 60 obravnav na intenzivi in 15 smrti

“Če bi v tem trenutku v populaciji krožila različica delta koronavirusa, potem z Institutom Jožef Stefan (IJS) ocenjujemo, da bi s tem prihranili 1000 hospitalizacij, 250 sprejemov v intenzivno enoto in 150 življenj. Glede na trenutno vedenje, ki ga imamo o novi različici seva omikron, pa skupaj z IJS ocenjujemo, da smo s tem prihranili 500 hospitalizacij, 60 obravnav v enotah intenzivne terapije in 15 smrti," so še navedli na ministrstvu.

Zahvalili so se celotni primarni ravni zdravstva, ki se je kljub izjemnim obremenitvam in sočasnemu delu na več deloviščih hkrati ponovno organizirala, stopila skupaj in s pomočjo lokalnih skupnosti, Civilne zaščite, Rdečega križa, društev in gospodarstva ljudem na terenu približala cepljenje.

“Delamo vse, kar je v moči zdravstva, da cepljenje približamo vsakemu in da vsakemu omogočimo čim bolj enostaven dostop do cepljenja. Tudi z akcijo Dnevi cepljenja sporočamo, da je stališče zdravstva glede cepljenja enotno in nedvoumno. Cepljenje je najboljši ukrep in zaščita za vaše zdravje,” so še dodali pri ministrstvu za zdravje.

Po podatkih, ki jih je danes dopoldne objavila vlada, je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih skupno 1.257.555 ljudi, kar predstavlja okoli 60 odstotkov populacije. Z drugim odmerkom je cepljenih 1.203.464 ljudi, kar je okoli 57 odstotkov prebivalstva, poživitveni odmerek pa je po aktualnih podatkih vlade doslej prejelo 557.350 ljudi.


Najbolj brano