Mateja Logar: Pri sproščanju dejavnosti bodo upoštevali načelo cepljenja, testiranja in prebolevnosti

“V Sloveniji se stanje novoodkritih okužb umirja, žal pa še vedno vztraja precejšen pritisk na bolnišnice. Stanje v bolnišnicah se začne umirjati nekoliko za splošno populacijo, zato smo se odločili, da lahko začnemo nekatere ukrepe sproščati,” je na novinarski konferenci povedala Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje.

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Foto: STA
Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Foto: STA

LJUBLJANA > Po besedah Mateje Logar se sprošča združevanje do deset ljudi, kar predvideva semafor. Glede sproščanja turističnih dejavnosti so se odločili, da se upošteva načelo cepljenja, prebolevnosti in testiranja. “To so ukrepi, ki jih uvajajo tudi druge evropske države in v tej fazi omogočajo vsaj delno povrnitev v normalnejši način življenja,” je dejala.

Kot je napovedala, bodo principe cepljenja, testiranja in prebolevnosti v prihodnjih tednih začeli upoštevati tudi pri ostalih dejavnostih, recimo na področju kulture. “S posameznimi ministrstvi se bomo pogovarjali, kako bo z njihove strani najbolj varno in učinkovito, da se bodo ukrepi upoštevali,” je dodala Mateja Logar.

Kljub temu da se ukrepi sproščajo, da so možne dodatne dejavnosti, se moramo zavedati, da je virus še med nami, je opozorila. “Imamo okoli 10.000 aktivnih primerov okuženih, vsaj teh, ki so potrjeni. Pri 100 ljudeh to pomeni vsaj dva pozitivna, če upoštevamo statistiko, lahko to število naraste do štiri ali pet. Zaradi tega smo se odločili, da ostanemo pri številki deset, kar se tiče združevanja,” je razložila.

Tudi pri tem številu veljajo enaka pravila: razdalja, maska, umivanje rok, razkuževanje, prezračevanje.

Glede okužb v domovih starejših občanov je dejala, da v Trbovljah “ne gre za okužbo z novimi sevi, okuženi so s klasično različico”. Preveriti morajo, kako je potekalo cepljenje in kako je prišlo do vnosa. “Na srečo gre pri vseh za blago obliko bolezni,” je dodala. V drugih DSO imajo le posamezne primere okužbe, delno pri že cepljenih, delno pri tistih, ki so prišli na novo v domove. “V bolnišnicah ni nikogar, ki bi po cepljenju zbolel za tako hudo obliko covida-19, da bi potreboval hospitalizacijo,” je zagotovila.

Kar zadeva cepljenje maturantov, je bil, tako Mateja Logar, predlog posvetovalne skupine za cepljenje, da naj bodo cepljeni s cepivom, ki je na voljo. “Mislim, da ni bilo posebej poudarjeno, da bodo cepljeni samo z AstraZeneco. V času, ko smo se odločali o cepljenju, še ni bila znana odločitev evropske agencije za zdravila glede cepiva proizvajalca Johnson & Johnson,” je pojasnila.


Najbolj brano