Urška Klakočar Zupančič nova predsednica, Meira Hot pa podpredsednica DZ

S potrditvijo mandatov vseh 90 novoizvoljenih poslancev je deveti sklic državnega zbora tudi uradno ustanovljen, dosedanjemu pa je mandatna doba prenehala. Poslanci so na današnji ustanovni seji za novo predsednico DZ izvolili Urško Klakočar Zupančič, ki bo po 14 predhodnikih prva ženska na tem položaju. Na tajnem glasovanju jo je podprlo 55 poslancev, 25 jih je glasovalo proti.

Poslanci so na današnji ustanovni seji za novo predsednico DZ 
izvolili Urško Klakočar Zupančič, ki bo bo po 14 predhodnikih prva 
ženska na tem položaju. Foto: Nebojsa Tejic/STA
Poslanci so na današnji ustanovni seji za novo predsednico DZ izvolili Urško Klakočar Zupančič, ki bo bo po 14 predhodnikih prva ženska na tem položaju. Foto: Nebojsa Tejic/STA

LJUBLJANA > MVK je pred tem pregledala poročilo o izidu volitev, potrdila o izvolitvi poslancev ter pritožbe kandidatov ali predstavnikov list zoper odločitve volilne komisije, ki bi lahko vplivale na potrditev mandatov.

Na mizi je imela prošnjo dveh predstavnikov madžarske manjšine, Mihaela Kasaša in Attile Kovacsa, naj preveri mandat poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha. Opozorila sta, da Horvath še vedno opravlja funkcijo predsednika sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, čeprav je funkcija nezdružljiva s poslansko. To je ugotovila tudi Komisija za preprečevanje korupcije, njeno odločitev pa sta potrdili tudi prvostopenjsko in višje sodišče.

A komisija o teh vlogah ni odločala, saj, kot je pojasnila predsednica MVK Janja Sluga, ne izpolnjujeta pogojev za obravnavo. Po njenih besedah namreč ne vsebujeta bistvenih sestavin, ki so predpisane za pritožbo zoper odločitve volilne komisije, ki bi lahko vplivale na potrditev mandatov.

Poleg tega Kovacs in Kasaš nista vložila pritožbe, pač pa le predlog, da MVK pred potrditvijo mandata preveri sodbo višjega sodišča ter se opredeli do tega, ali Horvath lahko zasede poslansko funkcijo. A bi po besedah Sluge zavrnitev mandata pomenila zavrnitev uradno potrjenega volilnega izida, nezdružljivosti funkcij pa ni mogoče šteti kot okoliščino, ki bi lahko vplivala na potrditev mandata. Prav tako bi to pomenilo poseg v pasivno volilno pravico.

Oglasil se je tudi Horvath, ki je prepričan, da ne krši zakonodaje in da pri opravljanju njegovih funkcij ne gre za korupcijo. Kot pravi, si že tri leta prizadeva, da bi se vprašanje nezdružljivosti funkcij, ki jih opravlja, razčistilo. Meni, da se mora o tem izreči ustavno sodišče.

MVK je imela na mizi tudi pritožbo Zavezništva Osvobodimo Slovenijo, ki meni, da so bile tokratne volitve nezakonite in nelegitimne. Tudi ta pobuda ni vsebovala predpisanih sestavin za pritožbo.

Člani komisije so nato soglasno sklenili, da vloženih pritožb ne bo obravnavala. DZ so predlagali, naj potrdi vseh 90 poslanskih mandatov. V nadaljevanju se bo znova sestal DZ in glasoval o potrditvi vseh poslanskih mandatov skupaj. Ko bodo mandati potrjeni, bo novi sklic DZ uradno ustanovljen.

MVK tudi predlaga, naj DZ ugotovi, da je s potrditvijo poslanskega mandata predsednici SD Tanji Fajon prenehala njena funkcija poslanke v Evropskem parlamentu. Funkciji namreč nista združljivi.

Urška Klakočar Zupančič nova predsednica DZ

Poslanci so na današnji ustanovni seji za novo predsednico DZ izvolili Urško Klakočar Zupančič, ki bo bo po 14 predhodnikih prva ženska na tem položaju. Na tajnem glasovanju jo je podprlo 55 poslancev, 25 jih je glasovalo proti.

Novoizvoljena predsednica je v nagovoru DZ po izvolitvi dejala, da je izjemno počaščena, ker so ji poslanci izkazali čast, da postane prva ženska na čelu DZ. "Razsežnosti in verjetno tudi zgodovinske vrednosti te izvolitve se zelo veselim. Po dobrih 30 letih samostojnosti na čelo državnega zbora stopam kot ženska, morda je to prvi znanilec spremembi, ki jih naša država zelo potrebuje," je dejala.

Meni, da pot pred novim sklicem DZ ni ravna in gladka, ampak vijugasta. Verjame, da jih vse povezuje iskrena želja, da za državo naredimo nekaj dobrega in da vsak od njih prispeva k boljšemu življenju.

Po njenih besedah smo preživeli dve zelo težki leti, ki sta ju zaznamovali epidemija in padec pravne države. "Pravna država je najvišji postulat demokratične države, ki mora vedno ostani neokrnjena," je pozvala.

"Ustavnost in zakonitost ter človekove pravice so predpostavke, ki brzdajo oblast ter omogočajo ljudem, da živijo svobodno in varno. Dolžnost nas poslank in poslancev je, da spoštujemo pravno državo in dajemo ljudem zgled s svojimi besedami in dejanji," je pozvala.

Kot je dejala, je DZ bil in bo vedno prostor, kjer se krešejo besede in je prostor tako za usklajen dialog kot za soočanje različnih mnenj. "V zadnjem času je bil ta prostor prevečkrat izkoriščen za metanje žaljivk, za cinizem in za osebno obračunavanje med političnimi nasprotniki. Ljudje, ki so nas izvolili in nas spremljajo, pa tega nočejo. To nam na različne načine kažejo vsak dan in to so nam sporočili tudi na aprilskih volitvah," je ugotavljala nova predsednica DZ.

Njena prva naloga je doseči, da se v DZ vrne kulturno in spoštljivo javno komuniciranje

"Lahko je ostro, vendar primerno argumentirano in nikoli osebno žaljivo." Poslanskim kolegom je svetovala, da kadar javno kritizirajo, naj kritizirajo dejanja, ne oseb. "Na tak način dostojno pokažemo, da se z nečim ne strinjamo, vendar ob tem ne ranimo človekovega dostojanstva. Spoštovanje do govorca pa pokažemo tudi s poslušanjem. S pazljivim poslušanjem in razumevanjem se lahko izognemo marsikaterim konfliktom," je prepričana.

Kljub temu da so med njimi politične in ideološke razlike, se bo zavzemala za doseganje konsenza, kjer bo le mogoče, je napovedala. "Odločitve, ki jih bomo v naslednjih štirih letih sprejemali, bodo gotovo odločilno vplivale na življenje ljudi in njihovo prihodnost, zato se moramo zavedati odgovornosti, ki so nam jo zaupali vsakič, ko stisnemo gumb za ali proti," je sklenila.

Kandidaturo za novo predsednico je vložilo 53 poslancev najverjetnejše prihodnje koalicije, Gibanja Svoboda, SD in Levice. Na tajnem glasovanju pa je glasovnice oddalo 87 poslancev, za jih je glasovalo 55, proti pa 25. Sedem glasovnic je bilo neveljavnih.

Predlagatelji njene kandidature so sicer ocenili, da bo Klakočar Zupančičeva s svojim znanjem, izkušnjami in integriteto pomembno pripomogla h krepitvi parlamentarne demokracije, pri čemer jo bodo kot temeljne vodile vrednote spoštljivosti, strpnosti, solidarnosti, sodelovanja in odprtosti.

V Gibanju Svoboda jo prepoznavajo kot odgovorno osebo, predano svojemu delu, načelom in vrednotam. V SD ocenjujejo, da je s svojim dosedanjim delom že dokazala, da jo vodijo temeljne vrednote strpnosti, spoštljivosti in sodelovanja. V Levici pa verjamejo, da bo znala biti prva med enakimi in da bo znala vse obravnavati enakopravno.

Podpore poslancev prihodnje opozicije pa kandidatka očitno ni dobila. V NSi so še pred glasovanjem napovedali, da je ne bodo podprli, saj je izvolitev predsednika DZ odgovornost nove koalicije, da pa njeni kandidaturi ne nasprotujejo. V SDS pa svojega stališča niso predstavili.

Nova predsednica DZ, 44-letna Klakočar Zupančičeva, je sicer magistrica pravnih znanosti, od leta 2008 je bila sodnica Okrajnega sodišča v Ljubljani. V javnosti je postala znana po tistem, ko je v letu 2020 izrazila svoje nestrinjanje z aktualno vladno politiko, njenim vplivom na sodniško neodvisnost in prekomerno uporabo represije s strani izvršilne veje oblasti. Nato je zapustila sodniške vrste in se zaposlila v lastnem podjetju. Je podpredsednica Gibanja Svoboda.

Funkcija predsednika DZ je sicer po protokolu druga najvišja v državi, takoj za predsednikom republike. Med drugim predstavlja državni zbor, sklicuje in vodi njegove seje, podpisuje zakone in druge akte, ki jih sprejme DZ, ter skrbi za uresničevanje razmerij z državnim svetom, s predsednikom republike, z vlado in drugimi državnimi organi.

Meiro Hot izvolili za novo podpredsednico DZ

Kandidaturo Meire Hot je vložilo 53 poslancev iz vrst najverjetnejše prihodnje koalicije, torej Gibanja Svoboda, SD in Levice.

Prvopodpisani pod kandidaturo Matjaž Han (SD) je v obrazložitvi predloga poudaril, da je kandidatka s svojim dosedanjim poslanskim delom izkazala za zanesljivo osebo, "predvsem pa za borko proti krivicam vselej, ko so na tnalu pravna država ter iz nje izhajajoči ustavni in zakonodajni predpisi". "Skozi vsa štiri leta svojega dela v državnem zboru je dokazala, da mesto poslanke jemlje kot poslanstvo," je dodal.

Novoizvoljena predsednica DZ, 42-letna Meira Hot, je magistrica znanosti s področja mednarodnega prava. Delovala je na področju varstva človekovih pravic ter več let delala v odvetniški pisarni, v DZ pa je bila prvič izvoljena leta 2014.

Predsedniku državnega zbora sicer pri delu pomagajo največ trije podpredsedniki, od katerih mora eden prihajati iz največje opozicijske poslanske skupine, tokrat bo to, kot kaže, poslanska skupina SDS. A so poslanci danes glasovali le o eni kandidatki, ki pripada poslanski skupini SD.

Po izvolitvi je Meira Hot dejala, da je ob zaupanju, ki ji je bilo danes izkazano, počaščena in ponosna. Glasove za njeno izvolitev na mesto podpredsednice DZ je namreč dobila tudi s strani opozicije. "Mislim, da je to tudi izkaz mojega preteklega dela in tega, da sem se ves čas trudila delovati na spoštljiv in argumentiran način," je dejala.

Ob tem je za izvolitev čestitala tudi predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič. "Mislim, da je danes velik dan tako za demokracijo, kot tudi za ženske," je dejala Hot. Vesela je, da so prešli od besed k dejanjem in da imajo ženske dobro popotnico za ta mandat, za katerega želi, da bo uspešen. "Želim si, da se v politiko dejansko vrne spoštovanje do našega dela in spoštovanje drug do drugega," je še dejala.

Preostale podpredsednike mora DZ izvoliti najpozneje v 30 dneh po konstituiranju.


Najbolj brano