Levica se ogreva, gospodarstvo se ohlaja

Prostora za dvigovanje porabe v proračunih za leto 2020 in 2021 ni, je bil po včerajšnji predstavitvi predlogov koaliciji jasen minister za finance Andrej Bertoncelj. Gospodarstvo v naši soseščini se ohlaja; ko bodo znane uradne napovedi, kako bo to vplivalo na Slovenijo, bi proračunski dokumenti lahko doživeli popravke. Poleg gospodarskega ohlajanja lahko proračun zamaje tudi Levica, ki ima vedno več zahtev.

V koaliciji niso nezadovoljni z razdelitvijo proračunske pogače. Vsi 
bi več za svoje resorje, a treba je upoštevati fiskalno pravilo, 
menijo.  Foto: STA
V koaliciji niso nezadovoljni z razdelitvijo proračunske pogače. Vsi bi več za svoje resorje, a treba je upoštevati fiskalno pravilo, menijo.  Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Proračun obeta rekordno porabo, 10,45 milijarde evrov v letu 2020, v letu 2021 pa še pet milijonov več. Pogajanja, kako ta denar razdeliti med proračunske porabnike, so bila zahtevna, je poudaril minister za finance Andrej Bertoncelj. Ministrstvu za finance je uspelo ohraniti cilj, da poraba ne sme preseči zgoraj navedenih zneskov. “Zahtev in želja je bilo za približno 600 milijonov več, kot smo jih lahko zaprli v okviru poračunov,” je povzel minister.

Konec kriznih ukrepov

Če so se v koaliciji sprijaznili s proračunskimi omejitvami in prioritetami, pa to ne velja za Levico. Včeraj so iz Ljubljane na Brdo pri Kranju, kjer je potekal koalicijski vrh, sporočili, da nasprotujejo povečevanju proračuna za obrambo in rezom v socialo. Zaradi predlaganih obrambnih izdatkov zahtevajo nujno sejo odbora za obrambo. Levica pogojuje svojo podporo proračunu tudi z zahtevo, da se mora koalicija do konca meseca z njimi uskladiti o njihovem predlogu za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno. Brez Levice ima koalicija le 43 glasov; premalo, če bi državni svet na proračun dal veto.

Pogovori z Levico o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se bodo nadaljevali predvidoma v četrtek, ko naj bi ministrstvo za finance pripravilo izračune. V odgovoru na očitke o izdatkih za vojsko je premier Marjan Šarec spomnil na njeno vlogo pri graditvi slovenske države.

Levico je vznejevoljil tudi predlog za ukinitev dodatka za delovno aktivnost, do katerega so upravičeni prejemniki denarne socialne pomoči. Na področju sociale nekateri ukrepi, ki so bili sprejeti v času gospodarske krize, danes niso potrebni, meni Šarec. “Če se bo gospodarska situacija poslabšala, pa bodo na mizi tudi drugačni ukrepi.”

Minister Bertoncelj je včeraj večkrat posvaril pred ohlajanjem gospodarstva. V najpomembnejših gospodarskih partnericah Slovenije je ohlajanje že očitno, kako se bo prelilo k nam, pa bo razkrila jesenska napoved gospodarskih gibanj. “Upajmo, da sprememba v gospodarskih napovedih ne bo velika, sicer bo potreben nov krog pogajanj,” je dejal Bertoncelj.

V Moskvi tudi Janković

Koalicijski vrh je potekal v precej okrnjeni ministrski sestavi. Med manjkajočimi je bila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki je te dni na službeni poti v Abu Dabiju. Šarec o njenem domnevnem vmešavanju v potek izbire direktorja družbe Sodo ni povedal nič več kot v minulih dneh. Ponavlja, da zadeva ni enostavna, če se izkaže, da je bilo v njej kaj narobe, pa bodo morali ukrepati pristojni organi.

Med manjkajočimi so bili tudi ministri, ki danes in jutri spremljajo Šarca na uradnem obisku v Ruski federaciji. Šarec se jim bo pridružil danes dopoldne.

V Rusko federacijo je včeraj poletel tudi ljubljanski župan Zoran Janković. V Šarčevem kabinetu pojasnjujejo, da Janković ni del vladne delegacije. Po Šarčevih besedah naj bi se ljubljanski župan srečal s svojim moskovskim kolegom in z njim podpisal pogodbo za dobavo plina Ljubljani.


Najbolj brano