Levica s Šarčevo vlado ne bo sodelovala, če bo v njej NSi

Svet Levice je v ponedeljek zvečer odločil, da stranka z vlado "združene sredine z NSi" ne bo sodelovala, je danes pojasnil koordinator Levice Luka Mesec. Svet bi o morebitnem sodelovanju lahko ponovno odločal, če bi se situacija spremenila in bi bila NSi izločena iz prihodnje koalicije, je dodal.

Luka Mesec Foto: STA
Luka Mesec Foto: STA

LJUBLJANA > Svet Levice je namreč v ponedeljek odločal, ali naj stranka potencialni vladi pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca ponudi projektno sodelovanje. A so se po besedah Luke Mesca odločili, da ne, saj bi bila cena za takšno sodelovanje podpora Šarčevi vladi. Takšne vlade, kot zdaj nastaja, pa ne morejo podpreti, je dodal.

Po njegovih navedbah so vsebinska razhajanja prevelika. "Mi smo želeli vlado, ki bi šla po smernicah, ki smo jih predstavili pred volitvami," je dejal Mesec in izpostavil znaten in trajen dvig plač, pokojnin in ureditev položaja prekarnih delavcev, okoljsko reformo, zajezitev privatizacije in stanovanjski program. "Na žalost pa bomo dobili vlado, ki bo, kot kaže, zopet zapravila dobre gospodarske razmere, da bo dajala davčne odpustke bogatim in kapitalu, še naprej razprodajala državno premoženje, na čelu z NLB, ki bo nadalje razgrajevala javni zdravstveni sistem ... Takšna vlada naše podpore ne more imeti, ker je šla še korak bolj desno od prejšnje vlade Mira Cerarja," je dodal Mesec.

Po njegovih besedah je sredina zamudila priložnost za oblikovanje levosredinske vlade, saj bi bilo edino zagotovilo, da bi bila ta levosredinska, sodelovanje Levice v njej.

Mesec je v današnji izjavi novinarjem zanikal očitke, da so prišli na pogovore k Šarcu z nemogočimi pogoji. "Resnica je ta, da je Levica šla v pogajanja povsem odkrito in odprto, brez vnaprejšnjih zahtev. Predlagali smo, da poiščemo skupne točke oziroma kompromise tam, kjer imamo vsebinska razhajanja. Ampak nas je sredina izključila iz pogajanj, še preden bi sploh začeli s programskimi usklajevanji," je bil oster Mesec, ki je izpostavil še, da vsebina koalicijske pogodbe prej pricurlja v medije, kot bi jo uspeli dobiti v Levici.

Glede referenduma o izstopu Slovenije iz Nata je dejal, da to bržkone "ne bi bila točka, na kateri bi padlo ali obstalo" njihovo koalicijsko sodelovanje. Bi pa Levica vztrajala pri odpoklicu investicije v gradnjo dveh bataljonskih bojnih skupin v vrednosti 1,2 milijarde evrov. Pri tem je dejal, da je v prvem osnutku koalicijske pogodbe zaznal pripravljenost za pogovore o tem ali vsaj na zmanjšanje te naložbe.

Zatrdil je, da bo svet stranke o sodelovanju s Šarcem ponovno odločal, če se situacija spremeni, torej če v vladi ne bo NSi in če bodo druge stranke izkazale pripravljenost, da se koalicijsko pogodbo zapiše povsem drugače, kot je zapisana zdaj.

Mesec je dejal še, da je svet stranke v ponedeljek zvečer stališče sprejel soglasno.

Pričakuje, da je vendarle najverjetnejši scenarij oblikovanje sredinske vlade z NSi.


Najbolj brano