Leto dni od prvega potrjenega primera okužbe v Sloveniji

Na današnji dan pred letom dni so v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, tri dni zatem je bil prvi primer potrjen tudi na Primorskem. Odtlej so zabeležili že več kot 191.000 okužb. Slovenija je bila v minulem letu 60 odstotkov časa v razglašeni epidemiji, ki jo spremljajo omejitveni ukrepi.

Na današnji dan pred letom dni so v Sloveniji potrdili prvi primer 
okužbe z novim koronavirusom, tri dni zatem je bil prvi primer 
potrjen tudi na Primorskem. Foto: Denis Sabadin
Na današnji dan pred letom dni so v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, tri dni zatem je bil prvi primer potrjen tudi na Primorskem. Foto: Denis Sabadin

SLOVENIJA > Prvi potrjeni primer okužbe je v Slovenijo prinesla skupina popotnikov iz Maroka. Kmalu za tem so sledili še drugi vdori virusa v državo, med drugim ga je iz Italije prinesel zdravnik v metliški dom za starejše. Prvi covidni bolnik je umrl 14. marca, bil je oskrbovanec metliškega doma.

Osem dni po prvem primeru je bila zaradi vse več okužb razglašena epidemija, Slovenija je bila odtlej 60 odstotkov časa v razglašeni epidemiji. Prvi epidemični val lani spomladi je prebrodila skoraj vzorno, umrlo je skupaj 109 covidnih bolnikov. A je na krilih spomladanskega uspeha jeseni sledil popolnoma obraten scenarij. Ocenjuje se, da se je v prvem epidemičnem valu okužilo približno 20.000 ljudi, v jesensko-zimskem valu pa približno tretjina prebivalstva oziroma štirikrat toliko, kot je bilo potrjenih primerov.

Doslej je v Sloveniji umrlo več kot 4100 ljudi, ki so se v 28 dneh pred smrtjo okužili z novim koronavirusom. Večinoma je šlo za starejše ljudi, a so med umrlimi tudi mlajši od 40 let, umrla je tudi nosečnica. Doslej je bilo v Sloveniji opravljenih več kot 1,6 milijona testov PCR, proti koncu lanskega leta pa je steklo tudi množično hitro testiranje prebivalstva.

V bolnišnicah se je doslej skupaj zdravilo 13.790 covidnih bolnikov, trenutno jih je nekaj več kot 500, kar omogoča, da nekatere bolnišnice zapirajo covidne oddelke in se bodo lahko v večji meri posvetile bolnikom brez te nalezljive bolezni.

Med primorskimi statističnimi regijami je obalno-kaška vse do konca novembra ohranjala sloves regije z najugodnejšo epidemiološko sliko v državi, nakar so se razmere zlasti v drugi polovici januarja začele slabšati in sredi februarja je prevzela neslavni primat epidemiološko najslabše regije, ki ga še vedno ohranja. Medtem so se razmere izboljšale v goriški regiji, ki je bila konec januarja še med tremi slovenskimi regijami, kjer so zaradi visokega števila okužb v nasprotju z ostalimi devetimi regijami vrata vrtcev in preve triade osnovnih šol ostala zaprta.

Ob težkem letu, ki je postavilo na preizkušnjo marsikaterega posameznika, družino in celotno družbo, je prihodnost še negotova. Čeprav se drugi epidemični val še ni iztekel, se napoveduje že tretji.STA, ID


Najbolj brano