Komisarka Sveta Evrope poziva k odpravi kazni za aktiviste civilne družbe v Sloveniji

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je danes pozvala h končanju vseh postopkov proti aktivistom civilne družbe v Sloveniji ter odpravi kazni zanje. "Zahteva, da morajo mirni protestniki povrniti stroške varovanja nedovoljenih javnih zbiranj, je v nasprotju s slovenskimi in mednarodnimi določili," je zapisala.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je 
danes pozvala h končanju vseh postopkov proti aktivistom civilne 
družbe v Sloveniji ter odpravi kazni zanje. Foto: Daniel Novakovic/STA
Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je danes pozvala h končanju vseh postopkov proti aktivistom civilne družbe v Sloveniji ter odpravi kazni zanje. Foto: Daniel Novakovic/STA

STRASBOURG, LJUBLJANA > Opozorila je, da slovenska zakonodaja, ki ureja javne shode, jasno ločuje med organiziranimi dogodki in javnimi zbiranji.

Dodala je, da je že lani izrazila zaskrbljenost zaradi poskusov ustrahovanja civilne družbe s strani nekaterih vladnih uradnikov in morebitnih negativnih posledic tega na svobodo izražanja, pa tudi zaradi omejevanja svobode zbiranja.

Treba je ustaviti postopke proti osebam, ki so sodelovale na mirnih protestih, s katerimi se od njih zahteva povračilo stroškov za policijsko varovanje, ter odpraviti kazni za tiste, ki so sodelovali na mirnih demonstracijah, je zapisala Dunja Mijatović v sporočilu, objavljenem na spletni strani Sveta Evrope.

Izpostavila je primer protestnika Jaše Jenulla, ki prejema finančne kazni zaradi domnevne organizacije protestov.

Robert Golob, ki naj bi danes postal mandatar za sestavo vlade, je že napovedal, da bo njegova vlada predlagala abolicijo za tiste, ki so bili zadnji dve leti kaznovani zaradi udeležbe na protestih.


Najbolj brano