Komisarka s Hojsom o vodenju EU in medijih

Namen današnjega obiska evropske komisarke za notranje zadeve Ylve Johansson v Sloveniji je bil v prvi vrsti namenjen pripravam na slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije, ki se začne čez dobra dva meseca. Se pa v pogovorih z gostiteljem Alešem Hojsom nista izognila temi, zaradi katere je Slovenija na dnevnem redu pogovorov v Bruslju - medijem.

Ylva Johansson in Aleš Hojs med današnjim pogovorom. Njegovo 
težišče je bilo na varnostnih vprašanjih, povezanih z ilegalnimi 
migracijami.  Foto: Tamino Petelinsek/STA
Ylva Johansson in Aleš Hojs med današnjim pogovorom. Njegovo težišče je bilo na varnostnih vprašanjih, povezanih z ilegalnimi migracijami.  Foto: Tamino Petelinsek/STA

LJUBLJANA > Glavnina obiska pa je bila vendarle namenjena pripravam na vlogo, ki jo bo Slovenija na mednarodnem prizorišču igrala v drugi polovici leta in ji po zagotovilih komisarke Ylve Johansson pri tem ponuditi podporo.

Minister Aleš Hojs je gostji predstavil prednostne naloge Slovenije na področju notranjih zadev, gre za vprašanja, povezana z usodo schengna, s tem povezano problematiko nelegalnih migracij ter varnost. Med temami pa je bil tudi položaj na Zahodnem Balkanu. “Kot sem že povedal, vidimo v Evropski komisiji pomembnega partnerja pri oblikovanju skupnih rešitev na ravni EU,” je ocenil srečanje.

Zanima jo svoboda slovenskih medijev

Komisarka je prišla v Slovenijo tudi z napovedjo, da bo načela vprašanje svobode tukajšnjih medijev, sama pa je omenila, da jo bo zanimalo, kaj se dogaja na fronti, ki jo je proti Slovenski tiskovni agenciji vzpostavila vlada.

V nekakšen odgovor na njene napovedi je Aleš Hojs na tviterju objavil, da jo bo “gotovo zanimalo tudi delo sodišč v povezavi s prvorazrednimi. Ali pa več kot 20 obtožnic zoper državnega sekretarja Franca Kanglerja, ki so se izkazale za komplot rdečih sodnikov in stranke SD”. Ali sta se o tem tudi v resnici pogovarjala, ni jasno.

Sta pa načela vprašanje medijske svobode pri nas. Kot je po srečanju povedala komisarka, sta pluralizem in svoboda medijev temeljni kamen demokracije. “In to igra pomembno vlogo v letnem poročilu o vladavini prava, ki ga komisija predstavlja. To težavo sem izpostavila,” je dejala.

Hojs se je s tem strinjal in povedal, da je komisarki zagotovil, da je svoboda medijev v Sloveniji absolutna. “Mediji ste popolnoma svobodni, neodvisni, lahko poročate o čemerkoli in kakorkoli hočete,” je ocenil.

O financiranju STA

Dodal je, da je komisarko “lahko razveselil z novico”, da je Slovenska tiskovna agencija vladi “predala vso dokumentacijo”, ki je po njegovih besedah “osnova za to, da se podpiše nova pogodba in da se financiranje izvaja, tako kot se mora”.

Komisarka se je danes sestala še s predsedujočim upravnega odbora Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) Markom Gašperlinom, jutri pa se bo sestala še s člani odborov državnega zbora za zadeve EU ter za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, pred odhodom v Zagreb pa še z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem.


Najbolj brano