Kmetom za odpravo škode po lanski suši na voljo 25 milijonov evrov pomoči

Vlada je na današnji seji sprejela program odprave posledic škode v kmetijstvu zaradi lanske suše. Za izvedbo programa je kmetom na prizadetih območjih iz proračunske rezerve v letošnjem letu zagotovila za 24,9 milijona evrov sredstev.

Vlada je na današnji seji sprejela program odprave posledic škode 
v kmetijstvu zaradi lanske suše.  Foto: Leo Caharija
Vlada je na današnji seji sprejela program odprave posledic škode v kmetijstvu zaradi lanske suše.  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, je program odprave posledic škode v kmetijstvu zaradi suše izdelan na podlagi zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in končne ocene neposredne škode v kmetijski proizvodnji.

Škoda s 148,5 milijona evrov presega 30 odstotkov običajne letne kmetijske proizvodnje. Hkrati presega tudi 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna za lansko leto, torej 3,8 milijona evrov, kar pomeni, da je dosežen limit za potrditev značaja vremenskih razmer kot neugodnih vremenskih razmer, ki jih je mogoče enačiti z naravnimi nesrečami.

Suša je leta 2022 v 211 občinah prizadela 23.570 oškodovancev na skupaj 235.182,5 hektarih kmetijskih površin. Daleč največja je bila na travinju (44,2 milijona evrov) in žitih (43 milijonov evrov).


Najbolj brano