Kdo so najbogatejši Primorci?

Vrh lestvice stotih najbogatejših Slovencev, ki jo pripravlja revija Manager, je tudi letos rezerviran za zakonca Sama in Izo Login, med Primorci pa sta najviše Marjan Batagelj in soproga. Če je uvrstitev težko ohranjati, je vrnitev na lestvico še težji zalogaj. Med povratniki je najvišji skok uspel Andreju Slokarju, lastniku ajdovskega Incoma.

Marjeta in Marino Furlan Foto: Leo Caharija
Marjeta in Marino Furlan Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Med Primorci, ki so se uvrstili na lestvico, je kar nekaj sprememb. Primorski primat pripada Marjanu Batagelju in njegovi soprogi Katji Dolenc Batagelj, ki sta lastnika podjetja Batagel, družbe Postojnska jama (ta je večinska lastnica tudi Certe holding). V primerjavi z lani sta se povzpela za tri kline in zasedata 28. mesto, njuno premoženje so ocenili na 50,8 milijona evrov.

Batagelj: več kot vlagamo, bolj smo uspešni

“Hecno, nič mi ni treba računati, koliko premoženja imam, to mi povedo kar analitiki Managerja. In to brezplačno. Pustimo, ali se strinjam z oceno ali ne,” se je včeraj šalil Batagelj in dodal, da je v ozadju uspeha 30 let dela in vlaganj. “Bolj kot smo uspešni, več vlagamo in boljše rezultate dosegamo. Kot športnik sem vesel vsakega uspeha, veseli se ga tudi okolje; zavist ni dobra in upam, da je bo zmeraj manj. ”

Na vrhu lestvice zakonca Login

Na prvih treh mestih ni sprememb. Premoženje zakoncev Login, ki sta glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7 in sta ga pred dvema letom prodala za milijardo dolarjev, ocenjujejo na 689 milijonov evrov, kar je enako kot lani. Na drugem mestu sta Sandi Češko in njegova partnerka Livija Dolanc, ki sta prav tako nedavno prodala svoj delež v podjetju, “vredna” sta 296 milijonov evrov. Mesto za njima pa se je uvrstil Marko Pistotnik, solastnik Outfita7 (210 milijonov evrov).

Batageljeva sta letos na lestvici prehitela lani najvišje uvrščenega Primorca Lorisa Požarja, ki si je milijone prislužil v igralništvu. Njegovo premoženje po ocenah znaša 49 milijonov evrov, kar ga letos uvršča na 29. mesto. Tik pred sredino lestvice (49. mesto) sta se uvrstila Ivo in Taja Boscarol, lastnika Pipistrela. Analitiki so izračunali, da je njuno premoženje vredno 31,2 milijona evrov. Lani je bilo poslovanje ajdovskega podjetja nekoliko slabše od pričakovanj, vseeno pa mu je uspelo povečati prodajo. Ne Požar ne Boscarol se včeraj nista odzvala na naše klice, da bi komentirala uvrstitev.

Slokar: ljudje so vredni še veliko več

Andreja Slokarja, lastnika ajdovskega proizvajalca sladoledov, v zadnjih dveh letih ni bilo na lestvici, letos pa se je vrnil v velikem slogu. Po ocenah analitikov njegovo premoženje znaša 30,6 milijona evrov. Podjetje raste in veliko vlaga; po zaslugi naložb letos nameravajo prihodke precej povečati, in tudi za prihodnje leto imajo podobne načrte. Vse to je Slokarja “katapultiralo” na 55. mesto in mu zagotovilo primat med povratniki. Slokar pravi, da ne daje veliko na ocene premoženja: “Delamo dobro, smo dobra ekipa. In to je vse. Ljudje so naše edino bogastvo. In so vredni še več, kot piše v tistih ocenah.”

Edvard Svetlik, dolgoletni nekdanji prvi mož idrijske Hidrie, se je z ženo Ivico lani znova vrnil na lestvico. Sta lastnika 40 odstotkov podjetja H&R, krovne družbe skupine Hidria. Njuno premoženje, ki so ga analitiki ocenili na 28,7 milijona evrov, ju uvršča na 59. mesto.

Šest mest niže najdemo družino Škrlj. Prihodki družbe SK Group, ki se ukvarja s proizvodnjo posod za pivovarstvo in živilsko industrijo, iz leta v leto rastejo. Lanski dobiček je bil za četrtino nižji, zaradi česar so na lestvici malo zdrsnili. Dve mesti nižje se je uvrstil Rok Špruk, uradni lastnik ajdovske Tekstine, ki sicer ne živi na Primorskem. Za Tekstino je bilo lansko leto najboljše v zadnjih 15 letih.

Na 75. mestu najdemo Ariona in Tiaro Habestor, lastnika skupine Armeton. Njuno premoženje je po ocenah analitikov vredno 25,1 milijona evrov. Sedež skupine so iz Slovenije preselili v Združene arabskih emirate, proizvodne družbe pa so v treh državah, tudi v Sloveniji, kjer so ohranili tudi razvoj. Analitiki so zakonca na lestvico zadnjič uvrstili leta 2015.

Furlan: vse investiramo

Po desetletju se na lestvico vračata tudi Marino in Marjeta Furlan, lastnika skupine Intra Lighting, ki izdeluje arhitekturna svetila in svetlobne sisteme. Matična družba je lani imela 31 milijonov evrov prihodkov od prodaje in 2,7 milijona evrov čistega dobička, Letos načrtujejo desetodsotno rast, vstopajo tudi na trg ZDA. Analitiki so premoženje zakoncev ocenili na 24,5 milijona evrov.

“Mogoče je to za koga velika pohvala. Meni to ne pomeni nič. Vseh 30 let namreč samo vlagamo, “ pravi Marino Furlan, predsednik družbe Intra Lighting, in dodaja, da ne ve niti, kakšno številko pri oceni premoženja so napisali: “ Mogoče bi do take številke prišel, če bi podjetje prodal, drugače pa so to zgolj neke številke na papirju. A če bi prodal, je vprašanje, kaj bi pa potem delal, še posebej zato, ker v tem, kar delam, uživam. Itak pa vse investiramo naprej. Če podjetje ne investira, tako ali tako nima perspektive.”

Na rep deseterice najbogatejših Primorcev so se uvrstili še Stojan Petrič in družina ter Jurij Kleindienst, vsi iz Kolektorja. Premoženje Petriča z družino so ocenili na 23,3 milijona evrov (92. mesto), medtem ko premoženja Kliendiensta po ocenah znaša 22,4 milijona evrov (99. mesto).


Najbolj brano