Kdo bo zastopal primorske interese v državnem svetu?

Primorske lokalne interese bodo prihodnjih pet let v državnem svetu zastopali Elena Zavadlav Ušaj, Andrej Poglajen, Igor Marentič in Matjaž Štolfa. Tako so na včerajšnjih volitvah, ki potekajo posredno, odločili elektorji v štirih enotah, v Kopru, Sežani, Novi Gorici in Tolminu. Najbolj napeto je bilo v sežanski enoti, kjer je na koncu odločil žreb.

V zadnjem obdobju so se ponovno pojavile pobude o ukinitvi 
državnega sveta, a hitrih odločitev o tem ni pričakovati. Foto: Nebojsa Tejic/STA
V zadnjem obdobju so se ponovno pojavile pobude o ukinitvi državnega sveta, a hitrih odločitev o tem ni pričakovati. Foto: Nebojsa Tejic/STA

PRIMORSKA > V senci priprav na nedeljski trojni referendum in drugi krog lokalnih volitev včeraj in danes potekajo tudi volitve v državni svet, ki so posredne in zato, pa tudi zaradi omejenih pristojnosti državnega sveta, pritegnejo manj pozornosti javnosti. Na včerajšnjih volilnih zborih so elektorji izbirali 22 predstavnikov lokalnih interesov, danes pa bodo še 18 predstavnikov interesnih organizacij, ki zastopajo socialne, gospodarske in poklicne interese.

Primorske občine zastopajo štirje državni svetniki, izvoljeni v štirih enotah (Koper, Nova Gorica, Sežana in Tolmin), ki pokrivajo več občin s teh območij. Izvolijo jih elektorji, ki jih glede na število prebivalcev izberejo v vseh občinah posamezne volilne enote.

V Istri odločitev znana že vnaprej

V imenu občin Ajdovščina, Brda, Kanal, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter -Vrtojba in Vipava je bila izvoljena Elena Zavadlav Ušaj, nekdanja poslanka SDS in novogoriška mestna svetnica.

Elena Zavadlav Ušaj (foto: Leo Caharija)

Nasledila bo Tomaža Horvata, ki je na lokalnih volitvah neuspešno kandidiral za novogoriškega župana, državni svetnik pa je bil dva mandata. Za Eleno Ušaj Zavadlav je glasovalo enajst od 22 elektorjev. “Očitno sem jih prepričala s pristopom in s preteklim delom, ko sem kot poslanka DZ že sodelovala z župani in bila veliko med ljudmi na terenu. Upam, da me bodo tudi v tej vlogi spoznali kot nekoga, ki lahko pomaga pri reševanju številnih odprtih zadev v naših občinah. Treba je nadaljevati proces regionalizacije, rešiti moramo problem družinskih zdravnikov, pojavljajo se vprašanja financiranja naložb,” je povedala nova državna svetnica.

Na območju goriških občin sta kandidirala še Mitja Tripković, predlagal ga je občinski svet Občine Ajdovščina, in Marko Švara, kandidat Občine Renče-Vogrsko. Prvi je dobil deset elektorskih glasov, drugi pa enega. “Nisem razočaran, deset glasov ni slab rezultat. Pričakoval sem kakega več, a očitno so se v Novi Gorici še bolje organizirali,” je po razpletu povedal Tripković.

V enoti, ki jo sestavljajo štiri istrske občine, je bila odločitev praktično znana že pred glasovanjem. Novi državni svetnik je postal podjetnik Matjaž Štolfa iz Šareda nad Izolo, ki ga je predlagal koprski občinski svet. Elektorsko telo je bilo namreč sestavljeno iz enajstih elektorjev iz koprske občine, Piran in Izola sta vsak prispevala po štiri elektorje, medtem ko Ankaran kandidacijskega postopka sploh ni izpeljal, tako da je mesto njegovega elektorja ostalo izpraznjeno. Štolfa je dobil 13 od skupaj 16 glasov elektorjev.

Matjaž Štolfa

Formalno je sicer imel protikandidata, saj je občina Piran predlagala Milico Maslo Bezer, že več mandatov aktivno v občinski politiki, občina Izola pa Matjaža Logarja. Koprski elektorji so bili disciplinirani in so za državnega svetnika izvolili 47-letnega Štolfo, ki bo s tem nadomestil Borisa Popoviča, ki je Istro v državnem svetu zastopal kar tri mandate. Štolfa je direktor podjetja Nano plus, ki se ukvarja s trgovino na debelo, in podjetja Nano IT, ki razvija projekte na področju informacijske tehnologije.

Očetu Rojcu sina ni uspelo spraviti v državni svet

Precej bolj napeto je bilo na območju občin Divača, Hrpelje-Kozina, Ilirska Bistrica, Komen, Pivka, Postojna in Sežana. Potem ko je v zadnjem mandatu to funkcijo zasedal nekdanji sežanski župan Davorin Terčon, pred njim pa dva mandata nekdanji postojnski Jernej Verbič, bo odslej v imenu teh občin stolček v državnem svetu zasedel postojnski župan Igor Marentič.

Igor Marentič

Kdo bo izvoljen, sicer ni bilo jasno do zadnjega. Za favorita sta veljala Marentič in stari-novi občinski svetnik občine Hrpelje-Kozina Peter Boršić. Oba sta dobila enako število glasov, in sicer pet, tako da je nazadnje odločil žreb. “Seveda sem zadovoljen, čeprav sem pričakoval sedem glasov. Glede na to, da sem aktiven v lokalni politiki, lahko s to funkcijo samo pridobim. V družbi odločevalcev na državni ravni se lahko marsikaj na osebni ravni lažje dogovoriš. Menim, da bom lahko to koristno unovčil za naše kraje,” nam je povedal po izvolitvi.

Kandidata sta bila sicer še Borut Rojc, sin ilirskobistriškega župana Emila Rojca, sicer tudi novi-stari ilirskobistriški občinski svetnik, in direktorica pivškega Zavoda za turizem Jana Gržinič, nova-stara občinska svetnica SDS in nekdanja pivška podžupanja. Občine Sežana, Komen in Divača tokrat niso imele svojih kandidatov.

Po naših neuradnih informacijah je pivška kandidatka dobila štiri glasove (poleg obeh pivških še dva ilirskobistriška, medtem ko en bistriški elektor ni glasoval, sicer bi bili izenačeni vsi trije kandidati). Marentič je dobil štiri glasove postojnskih elektorjev, Boršić pa pet kraških glasov, čeprav jih je po naših informacijah pričakoval vseh šest (tri sežanske in po enega divaškega, hrpeljsko-kozinskega in komenskega). Toda očitno je nekdo od kraških elektorjev na zadnje snedel obljubo Boršiću in s svojim glasom Marentiču priboril neodločen izid, ki je zahteval žreb.

Rezultat je bil torej povezan tudi s političnimi barvami elektorjev in seveda kandidatov, pa čeprav naj državni svetniki ne bi predstavljali strankarskih, temveč stanovske in lokalne interese.

Najmlajši kandidat verjame v moč občin

V volilni enoti Tolmin , ki ob treh posoških občinah obsega še Idrijo in Cerkno, so za zastopnika svojih interesov v državnem svetu elektorji izvoli dejavnega člana SDS iz Idrije - 22-letnega Andreja Poglajna, ki je prejel sedem elektorskih glasov od devetih.

Andrej Poglajen (foto: Saša Dragoš)

Bovec ni imel kandidata. Kobariški občinski svet je predlagal Simona Škvorja, tolminski Boruta Jermola, cerkljanski pa Bojana Režuna. Režun, ki je to območje kot državni svetnik zastopal v minulem mandatu, je sicer iz Idrije, a je v domačem občinskem svetu izgubil kandidaturo proti Poglajnu.

Andrej Poglajen je študent prava, a že zaposlen v poslanski skupini SDS v državnem zboru. V nedeljo je bil drugič zapovrstjo izvoljen v občinski svet občine Idrija. Kandidiral je tudi na državnozborskih volitvah in je iz DZ za las izpadel po nočni osvojitvi petega mandata stranke Levica.

Ambiciozen mlad politik, o katerem bo še slišati, verjame v moč državnega sveta in nujnost dobrega zastopanja občin v njem. “Več o svojem programu vam bom lahko povedal čez nekaj dni, ko bom obiskal vseh pet občin od Bovca do Idrije. Zanesljivo bom glasen zastopnik interesov teh občin,” je povedal Poglajen.

Dodal je še, da namerava sodelovati tudi z župani okoliških občin, da bo “svoje” bolj kakovostno zastopal. Čim več se bo skušal naučiti pri uspešnih županih. “V sosednji Gorenji vasi Milan Čadež vodi eno najhitreje razvijajočih občin v državi. Pri njem bom skušal osvojiti najboljše prakse,” je optimističen Poglajen.


Najbolj brano