Katero primorsko podjetje se lahko pohvali z najvišjimi plačami?

Katero podjetje s sedežem na Primorskem se lahko pohvali z najvišjimi plačami? To je Bolton Adriatic iz Šempetra pri Novi Gorici s 30 zaposlenimi, ki je del skupine Bolton Group iz Milana, in je pri nas med drugim znan kot distributer tunine rio mare. Tako kaže lestvica 100 najvišjih povprečnih plač v slovenskih podjetjih, ki jo je pripravil časnik Finance.

Najvišje plače v Sloveniji imajo v predstavništvih tujih podjetij;  na seznamu 100 slovenskih družb z 
najboljšimi plačami pa je osem primorskih.    Foto: pixabay.com
Najvišje plače v Sloveniji imajo v predstavništvih tujih podjetij; na seznamu 100 slovenskih družb z najboljšimi plačami pa je osem primorskih.  Foto: pixabay.com

PRIMORSKA > Najvišje povprečne bruto plače v Sloveniji imajo v slovenski podružnici Microsofta (9397 evrov), sledi SAP, prav tako družba s področja informacijskih tehnologij (9143 evrov) in podružnica farmacevta Roche (7540 evrov).

Trgovsko podjetje Bolton Adriatic

Ne seznamu 100 slovenskih družb z najboljšimi plačami je osem primorskih. Bolton Adriatic iz Šempetra se na slovenski lestvici uvršča na 23. mesto, med primorskimi družbami pa je plačni rekorder. Povprečna bruto plača v podjetju s 30 zaposlenimi znaša 4277 evrov. Direktor Žarko Berlot zadnje dni ni bil dosegljiv za komentar plač, s katerimi se lahko pohvalijo v Šempetru.

Primorsko povprečje bruto plač je 1600 evrov

Povprečne bruto plače vseh družb na Primorskem so trikrat nižje kot pri rekorderjih. Po podatkih Ajpesa so povprečne bruto plače v regiji lani znašale 1600 evrov.

Šempetrska družba je del mednarodne skupine Bolton Group iz Milana, ki je s svojimi več kot 50 blagovnimi znamkami (denimo rio mare, omino bianco, wc net, collistar, uhu, ...) prisotno v 139 državah ter skupaj zaposluje več kot 5000 ljudi.

Bolton Adriatic s temi blagovnimi znamkami pokriva območje nekdanje Jugoslavije in Albanijo. Po podatkih Gvina je lani ustvaril skoraj 26 milijonov čistih prihodkov od prodaje. Zabeležil je več kot 900.000 evrov čistega dobička, kar je 36 odstotkov več kot leto prej.

4277

evrov povprečne bruto plače prejemajo v šempetrski družbi Bolton Adriatic

Sledita OMV Slovenija in Nielsen lab

S plačami so lahko zadovoljni tudi pri naftnem trgovcu OMV Slovenija, ki ima sedež v Kopru. 69 zaposlenih prejema v povprečju 4158 evrov mesečne bruto plače.

Tretje mesto primorske plačne lestvice pa zaseda koprski Nielsen lab, kjer je 26 zaposlenih in povprečne plače znašajo 3815 evrov. Gre za nekdanje podjetje AGB Lab za razvijanje naprav za merjenje gledanosti televizije družine Vladimirja Poliča, ki pa ga je portoroška družina prodala ameriški družbi Nielsen.

Pravzaprav se više od Nielsna na lestvico plač uvršča še Hidria Holding (37 zaposlenih, 3986 evrov povprečne mesečne plače), a je sedež holdinga v Ljubljani.

Gefco, logist z najboljšimi plačami

Pod primorskimi zmagovalnimi stopničkami sta blizu skupaj koprsko vozlišče logista Gefco, kjer 26 zaposlenih mesečno zasluži v povprečju po 3675 evrov, ter solkansko visokotehnološko podjetje Instrumentation Technologies, kjer so plače v povprečju 3655 evrov, zaposlenih pa je 37.

V plačnih kuvertah koprskega Technobella se vsak mesec znajde v povprečju 3444 evrov bruto plače, ki jo prejema 29 zaposlenih. Podjetje je del britanske mednarodne skupine Technobell technology, usmerjene na področji poliestrskih in petrokemičnih tehnologij.

Cilj Dinita je biti najboljši delodajalec

Na visoke povprečne bruto plače so ponosni tudi v izolskem podjetju Dinit; te znašajo 3247 evrov. Zaposlujejo 64 ljudi in poudarjajo, da se trudijo biti najboljši delodajalec na Obali.

Primorsko lestvico sklene Odpad Pivka, ki je v lasti SIJ-Slovenske industrije jekla, v katerem plače 27 zaposlenih v povprečju dosežejo 3144 evrov, še kaže lestvica časnika Finance.


Najbolj brano