Kap mori primorske trte

Julij je, znosne temperature, dovolj dežja, trte po Primorski pa se sušijo. A razlog za to ni suša, temveč bolezen, ki redči ne samo primorske, temveč tudi večino evropskih vinogradov: kap vinske trte. Učinkovitih ukrepov zoper njo ni, zato vinogradniki obupujejo.

Refoškovih trt v tem vinogradu pri Štanjelu letos ne pobira suša, 
temveč kap vinske trte, trenutno najhujša grožnja primorskega 
vinogradništva.  Foto: Ivo Kobal
Refoškovih trt v tem vinogradu pri Štanjelu letos ne pobira suša, temveč kap vinske trte, trenutno najhujša grožnja primorskega vinogradništva.  Foto: Ivo Kobal

PRIMORSKA > “Da, to je trenutno glavni problem primorskega vinogradništva. In tudi vinogradov večine evropskih vinogradniških dežel,” potrdi specialistka za vinogradništvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Mojca Mavrič Štrukelj.

Da je problem letos dosegel še hujše razsežnosti kot v preteklih letih, nas je opozoril vinogradnik Ivo Kobal iz Štanjela: “Bolezen je prisotna že vrsto let, take ekspanzije kot letos pa še ni bilo. V tem vinogradu, ki je najbolj prizadet, je kap napadla od osem do deset odstotkov trt. V zadnjih dveh letih sem moral v vinogradu, kjer je posajenih 5000 trsov, podsaditi že 1500 trsov. In vsaj še toliko jih manjka. Človek se vpraša, ali je sploh smiselno podsajevati,” pravi Kobal.

Najhuje na sauvignonu, pa tudi na refošku

Kap se pojavlja po vsej Primorski. “Da, tudi pri nas imamo probleme s kapjo trt. Tudi pri nas se pojavlja zlasti v starejših vinogradih, najpogosteje v tistih nad 15 let. V večji meri se pojavlja v mokrih letih, kakršno je letošnje,” pojasni Jadran Sever, vodja vinogradništva v Vinakopru. “Prizadeta vinska trta se posuši. V nekaterih vinogradih je prizadetih tudi do 25 odstotkov trsov. Najbolj so na udaru refošk in cabernet, ostale sorte manj,” ugotavlja v Vinakoprovih vinogradih Sever.

Na Primorskem so zaradi kapi prizadeta vsa območja, čeprav vse sorte za kap niso enako dovzetne. “Najbolj občutljiv je sauvignon, sledi cabernet sauvignon in za njim refošk. Znotraj posamezne sorte pa so bolj na udaru trte z bujnejšo vegetacijo,” pojasni Mavrič Štrukljeva. Na Krasu so tako najbolj prizadeti vinogradniki, ki imajo posajen refošk za teran, v Vipavski dolini pa tisti s sauvignonom, ki zaseda kar desetino vipavskih vinogradov.

Škropljenje ne pomaga

Najhuje pri kapi vinske trte pa je, da so vinogradniki pri njej skoraj nemočni. “Nič ne moremo ukrepati. Lahko le izrežemo obolele trte,” pravi Sever, podobno ugotavlja tudi Kobal: “Včeraj sem vse okužene trte prežagal in jih tako označil za kasnejšo odstranitev. Edino, kar lahko naredimo, je, da pri rezi pazimo, da ne prenašamo bolezni z obolele rastline na zdravo. Opažam namreč, da se ponavadi začne z eno trto, kmalu zboli še sosednja. Rešitve, kolikor nam je bilo rečeno, še ni.”

Da je prav nezmožnost učinkovitega ukrepanja največji problem kapi vinske trte, poudari tudi Mojca Mavrič Štrukelj: “Peronosporo, oidij in druge bolezni vinske trte vinogradniki obvladujejo s primernimi ukrepi varstva rastlin, pri kapi vinske trte pa kurativnih ukrepov ni.”

Vinogradniki lahko oziroma morajo odstraniti obolele trte (zato jih morajo zdaj, v času vegetacije, označiti), paziti morajo tudi, da spomladi odrezanih rozg ne mulčijo, temveč jih odstranijo iz vinograda.

Ko začno roditi, zbolijo

Škoda zaradi kapi je v primorskih vinogradih vsako leto večja. “Najprej posadiš, gnojiš, obrezuješ, in ko trta zraste in se poleti ravno obda z lepimi grozdi, propade. Stroški so, prihodkov ni. In ne samo to, nastanejo novi stroški s sajenjem novih trt,” razočarano ugotavlja Kobal.

“Bolezen se pojavlja v obdobju, ko trte ravno pridejo v redno in stabilno rodnost. Najpogosteje je to okrog 15. leta, lahko pa tudi že pri desetem letu,” ugotavlja specialistka za vinogradništvo. Trte sicer normalno rodijo najmanj 30 ali 40 let, izpad pridelka je tako za mnoge vinogradnike velik. Nadomestila države pa ne morejo pričakovati: “Ne, intervencijskih sredstev, kot jih poznamo za karantenske bolezni, za kap vinske trte žal ni,” še pojasni Mavrič Štrukljeva.


Najbolj brano